ŽENE U SPORTU Nova emisija Hrvatskog radija donosi nam portrete žena koje pomiču granice

2019-09-29T21:24:31+02:0028. rujna 2019.|Sport|

Pripremila: Antonija Dujmović

Jesenska shema HRT-a donijela nam je pravo osvježenje, radijsku emisiju posvećenu ženama u svijetu sporta. Svake nedjelje emisija Žene u sportu predstavljat će sportašice, trenerice, liječnice, nutricionistice, žene na rukovodećim položajima sportskih klubova ili saveza koje će govoriti o svom radu, uspjesima i izazovima s kojima se susreću u svojoj karijeri. Emitira se svake nedjelje na Prvom programu Hrvatskog radija u 10:05, a uređuje je sportska novinarka Tea Rožman Svedrović.

U prvoj emisiji, 15. rujna, gostovala je žena koja je u sportskom smislu obilježila prošlu godinu – team managerica Hrvatske nogometne reprezentacije Iva Olivari. Prva žena na klupi Vatrenih koja je sa slušateljima emisije Žene u sportu podijelila dojmove o radu u sportu kojega mnogi i dan danas smatraju muškim.

Prošle nedjelje gošća je bila inspirativna žena koja pomiče granice, Željka Šaban Miličić, prva žena u Hrvatskoj koja je Ironman triatlon završila za manje od 10 sati (09:45). Probajte zamisliti da bez odmora najprije plivate 3,8 km, zatim u trku sjedate na bicikl i vozite 180 km, a nakon svega oblačite tenisice i trčite maraton odnosno 42 km. Jedna je od rijetkih koje se uopće mogu pohvaliti sudjelovanjem na prestižnom Svjetskom prvenstvu u Ironmanu na Havajima.

Najave gostovanja izuzetnih žena i vrhunskih sportašica

Emisija Žene u sportu 29. rujna ugošćuje Valentinu Vrbanc, ženu koja odbojku živi od malih nogu, a uz to je završila studij i posvetila se radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Vrbanc je s klubom Mladost osvojila naslov prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa. U odbojci na pijesku također je državna prvakinja s partnericom Sarom Radanović s kojom je osvajala i brojne regionalne turnire. Danas uspješno kombinira loptu s poslom, radi u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak.

Prvu nedjelju u listopadu imat ćemo priliku slušati posebno inspirativnu sportsku i životnu priču. Gošća emisije je atletičarka Maja Golub, nekadašnja najbrža Hrvatica, državna rekorderka na 100 m. U životu je prošla mnoge utrke, nebrojeno puta pobijedila, a onu najvažniju – utrku za život odradila je herojski. Nakon što joj je sa svega 24 godine u sedmom mjesecu trudnoće dijagnosticiran Hodgkinov limfom nije se predavala – kako se do tada borila za rekorde, uslijedila je borba za život.

Sve emisije se mogu poslušati na stranici Hrvatskog radija i Facebook HRT – HR1.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.