Žene u šezdesetima bake su svojim unucima, a ne medijskoj publici

2021-01-09T20:29:14+01:009. siječnja 2021.|Prikaz žene|

Piše: Antonija Dujmović

Svojim izvještavanjem s područja pogođenih potresom neizmjerno velik doprinos daju medijske ekipe na terenu. S prve nas linije iz dana u dan informiraju o stanju u razorenim gradovima i selima izlažući se potencijalnoj ugrozi. Zahvaljujući njihovu izvještavanju upoznali smo se s brojnim pojedinačnim ljudskim sudbinama koje najbolje svjedoče o trenutnim zbivanjima i razvoju situacije na području Banovine. Upravo su ova izvještavanja potaknula brojne građane da izravno pomognu nekoj osobi ili obitelji.

I dok se u ovako osjetljivim temama u televizijskim izvještajima još i pazi na izgovorenu riječ, primjetno je kako se na portalima (pa i onima čitanijima) žene u šezdesetim godinama života naziva bakama. Naravno, one možda i jesu nečije bake, i to prvenstveno svojim unucima, a nikako čitateljskoj publici. Zato bi ovaj familijarni pristup kod opisivanja žena svakako trebalo izbjegavati, ako ni zbog čega drugog, onda barem zbog toga što se muškarca u ovim godinama gotovo nikada ne opisuje kao djeda.

Osim što je ovdje riječ o diskriminatornoj praksi temeljem dobi i spola, može se reći da se radi i o drugačijem pristupu u odnosu na sredinu življenja. Naime, puno je veća vjerojatnost da se ženu sa sela nazove bakom (ili babom) nego li i znatno stariju ženu koja živi u gradu. Tu trebamo imati na umu da starenje, kao prirodni proces ljudskog organizma, ima svoju kronološku ali i biološku, sociokulturološku i druge dimenzije.

Uvažavajući činjenicu da nekim ženama ne smeta da ih se naziva bakama, svakako je važno znati da gerontoizmu – stereotipnom ponašanju prema starijima i diskriminaciji starijih ljudi nije mjesto u medijima. Osim toga ne smijemo zaboraviti i da su mnoge žene u šezdesetim godinama, pa i one starije, još uvijek radno aktivne, imaju svoj društveni i intimni život ta da sigurno ne žele da ih u medijima, ili bilo gdje drugdje, osobe kojima nisu bake tako oslovljavaju. Gospođa, bilo bi sasvim dovoljno.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.