Žene u politici – edukacija žena u političkim strankama u svrhu njihova aktivnijeg sudjelovanja

2019-10-28T20:15:56+01:0028. listopada 2019.|Civilno društvo, Politika|

Piše: Nikolina Blažanović

Edukacija za žene za aktivno sudjelovanje u politici održana je u Ivanić-Gradu u organizaciji zaklade Fridrich-Ebert-Stiftung Zagreb. U programu je sudjelovalo 18 žena različitih profila, a većina sudionica bila je iz Foruma žena SDP-a. Edukatorice na programu bile su Sanja Cesar, Nataša Bijelić, Anamarija Tkalčec i Lana Kučer iz CESI-ja, Jelena Tešija i Iva Zelić iz Libele te sociologinja i aktivistkinja Suzana Kunac.

Na prvom dijelu programa, koji se održao od 20. do 22. rujna, teme su bile rodna ravnopravnost, rodne politike, sudjelovanje žena na pozicijama moći, komunikacijske vještine te povezivanje, solidarnost i podrška.

„U Hrvatskoj postoji niz institucionalnih mehanizama i strategija kojima je svrha promicanje i ostvarenje rodne ravnopravnosti i dobro poznavanje njihovog djelovanja potrebno je za svaki društveni angažman u području rodne ravnopravnosti“, rekla je Sanja Cesar.

Drugi dio programa održao se od 18. do 20. listopada, a obrađivale su se teme djelovanja u zajednici, osnaživanja žena, medija, vodstva i ženskog samoorganiziranja. Edukacija se sastojala od tematskih predavanja, dijaloga, praktičnog grupnog i pojedinačnog rada.

„Izuzetno je važno da sudionice s edukacije izađu s gotovim planovima djelovanja utemeljenim na stvarnim potrebama žena kako bi odmah bile spremne početi koristiti stečena znanja i vještine te djelovati na rješavanju konkretnih problema u svojim lokalnim zajednicama“, rekla je Sanja Cesar.

Ističe kako je u posljednjih nekoliko godina došlo do smanjenja zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru, ali i do smanjenja pružanja podrške i edukacije ženama u političkim strankama od strane feminističkih i ženskih organizacija.

„Stoga su CESI spremno prihvatile poziv Foruma žena SDP-a za provođenje edukacije namijenjene ženama aktivnim u političkim strankama, a kojem je cilj osnažiti žene za aktivniju participaciju u politici, osvijestiti ih kako mogu prijeći preko prepreka koje im otežavaju aktivnu političku participaciju, te im pomoći u izgradnji vidljivosti i prepoznatljivosti u lokalnim zajednicama i strankama. Želja nam je da nakon edukacija političarke zastupaju feminističke stavove, propituju odnose moći između muškaraca i žena, da se mogu i žele pozicionirati kao zagovornice ženskih prava, te očitovati o aktualnim pitanjima kao što su nasilje protiv žena, kvote ili reproduktivna prava“, rekla je Cesar.

S ovim ciljevima slaže se i Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a, te također govori o zabrinjavajućem trendu zastupljenosti žena u parlamentu.

„U zemlji u kojoj je udio žena u parlamentu oko 20 posto, ovakvu vrstu motivacije i edukacije smatram bitnom. Jednako važna je i činjenica da žene na ovim edukacijama usvajaju i znanja i pojmove iz područja rodne ravnopravnosti, tako da feminizam, borba za ravnopravnost, osnaživanje žena za sudjelovanje u politici i na pozicijama donošenja odluka predstavljaju jednu cjelovitu priču“, rekla je.

Dodala je da su edukacije iz područja rodne ravnopravnosti izuzetno važne jer su to teme o kojima mladi nemaju priliku dovoljno učiti, a da mnogi problemi nasilja ishodište imaju u neusvojenom značaju rodne ravnopravnosti.

Žene ravnopravnost ne mogu postići same, a s time se složila i Sanja Cesar te rekla da su ovakve edukacije potrebne i muškarcima kako bi ih osvijestile rodne neravnopravnosti. Uz to, smatra da bi sve stranke trebale organizirati i poticati edukacije svojih članica i članova te razraditi akcijske planove za postizanje uravnotežene zastupljenosti.

„CESI su provodile edukacije na kojima su sudjelovale žene iz različitih političkih stranaka. Imamo izuzetno pozitivno iskustvo s provođenjem takvih seminara koji su neophodni ako želimo razvijati solidarnost i suradnju te graditi snažne mreže žena iz različitih političkih stranaka koje će biti spremne poduzeti akcije svaki puta kada se suoče sa seksizmom, nepoštivanjem i kršenjem prava žena“, rekla je Sanja Cesar.

Ista edukacija održat će se u Zadru krajem godine, a Maja Sporiš najavljuje i novu za iduće proljeće te poziva sve zainteresirane da se prijave na sljedeći ciklus.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.