Žene su vlasnice obiteljskog gospodarstva u samo 30 posto slučajeva, a snose najveći dio tereta

2019-10-17T08:49:07+02:0016. listopada 2019.|Institucije|

S ciljem afirmacije seoskih žena, organizacijom prigodnih manifestacija u listopadu neke naše županije proteklih su se godina priključile obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena. Jedna od takvih manifestacija je i Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

Gostujući nedavno na 8. Festivalu kojeg je organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, podsjetila je na nekoliko važnih činjenica.

Pravobraniteljica se osvrnula na položaj žena u ruralnim područjima, ističući kako su one temelj kućanstva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te da uz istovremeno obavljanje brojnih zadataka imaju vremena i snage biti kreativne i inovativne što su neke od njih pokazale i na Festivalu.

Podsjetila je na UN-ovu Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima u kojoj se ističe da žene u ruralnim područjima snose veći dio tereta neplaćenog rada zbog stereotipnih rodnih uloga, neravnopravne podjele poslova u kućanstvu te nedostatka infrastrukture i usluga.

Jednako tako, podsjetila je i da su žene, unatoč svome velikom trudu i radu tek u 30 posto slučajeva vlasnice obiteljskog gospodarstva na kojem žive.

Društvena zajednica je obvezna raditi na poboljšanju njihovog položaja i omogućiti im da razvijaju sve svoje potencijale te budu aktivne i uključene u razvoj lokalne zajednice na mjestima na kojima se donose odluke, ističe Pravobraniteljica.

Svjetski dan seoskih žena

S namjerom da se globalnoj javnosti skrene pažnja na gotovo u pravilu težak položaj žena koje žive u ruralnim područjima UN je 1995. godine na Četvrtoj svjetskoj konferenciji žena u Pekingu ustanovio Svjetski dan seoskih žena (obilježava se 15. listopada).

Tom prigodom države su se obvezale na pružanje ravnopravnog pristupa i prava na potpuno sudjelovanje ruralnih žena u vlasti, osvješćivanje donosioca odluka o potencijalima i potrebama seoskih žena te mogućnostima za kreiranje razvojnih politika ruralnih područja.

Stoga je Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena 2016. godine donio Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima koja ističe kako su uloge ruralnih žena ključne u održavanju i unapređivanju ruralnih sredstava za život i jačanju ruralnih zajednica. No, ujedno i upozorava na težak položaj seoskih žena te navodi da su države dužne osigurati nediskriminirajući zakonski okvir i osnaživati žene u ruralnim područjima.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova / Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.