ŽENE I PODUZETNIŠTVO Snježana Leljak: Poručujem ženama da ne biraju lakši put, neka biraju svoj put

2021-06-15T08:00:43+02:0014. lipnja 2021.|Gospodarstvo, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Najveće poslovno okupljanje žena u Krapinsko-zagorskoj županiji Konferencija “Žene i poduzetništvo u Kzž” održat će se treću godine zaredom 17. lipnja 2021. godine u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini, Bobovje 52 G. Riječ je o jedinstvenom događanju u Županiji koje okuplja obrtnice, poduzetnice, vlasnice OPG-ova, managerice, direktorice i sve žene koje se bore za ravnopravnost spolova.

Bio je to povod razgovoru s organizatoricom Konferencije Snježanom Leljak koja nam odmah na početku, crpeći inspiraciju iz pjesme Slap Dobriše Cesarića, kaže: “Znam da se mojim nastojanjima neće puno toga promijeniti ali vjerujem da će i moja kaplja pomoći tkati slap višestoljetne borbe žena za svoje mjesto pod suncem”.

Što Vas je motiviralo na organiziranje konferencije o ženama u poduzetništvu?

Moj poslovni put traje više od 35 godina, a problemi su još uvijek isti, a to je da se žene teško odlučuju na odgovorne funkcije jer su ograničene financijama, podrškom okoline i obiteljskim obavezama. Svima je već godinama jasno da žene još uvijek u mnogim područjima djelovanja moraju tri puta više “zapeti” nego muškarci, to je jasno i vrapcima na granama. Unatoč izrazitoj pozitivnoj diskriminaciji koja je posljednjih godina na snazi, posebice u svijetu biznisa, unatoč raznim nastojanjima de se u javnosti što više komunicira navedeni problem, žene i nadalje i u 21. stoljeću zarađuju višestruko manje od muškaraca, dok je pristup visokim upravljačkim pozicijama i nadalje većini pripadnica ljepšeg spola izvan dosega. Baš zbog toga mislim da o tim temama treba svakodnevno komunicirati, treba mijenjati percepcije, treba žene ohrabriti, treba stvoriti mrežu žena poduzetnica da se lakše odluče za poduzetništvo i da lakše kasnije funkcioniraju u poslovnim svijetu. Poručujem ženama da ne biraju lakši put, neka biraju svoj put. Upornošću i znanjem može se postići sve. Vjerujte u sebe i svoje ideje, slijedite ih i budite uspješne poduzetnice – to je moja poruka koju putem ovakvih konferencija želim javno isticati.

Čini se da ova druženja imaju tendenciju postati tradicija?

Do sad smo održali dvije Konferencije, ovo je treća godina zaredom i vjerujemo da će se nastaviti održavati sve do onog trenutka kada više neće biti potrebe komunicirati ove teme. U međuvremenu smo osnovale Poduzetnički klub žena Krapinsko-zagorske županije, organizirale okrugli stol u sklopu Zagorskog gospodarskog zbora “U dobru i u zlu i zajedičkom businessu”, bile na studijskom putovanju i razmjeni iskustva sa ženama otoka Krka….

Sudionice Konferencije Žene i poduzetništvo u Kzž 2020.

Koji su glavni ciljevi konferencije?

Glavni ciljevi konferencije su: poticanje na poduzetništvo žena i umrežavanje poduzetnica, poticanje konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama, prezentacija inspirativnih priča i projekata i edukacija, promocija i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena, razmjena iskustava i kreiranje novih tržišnih suradnji i prilika, poticanje na aktivnost žena na poslovima upravljanja i smanjenje marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu.

Koje su koristi za sudionice?

Osim što čuju korisne informacije i međusobno se umrežavaju, s konferencije uvijek otiđu sa pozitivnom energijom tj. “napunjenih baterija”, posebice kad čuju druge “Inspirativne priče”. Prošle godine smo impresije sudionika saznali putem anonimnog upitnika na kraju konferencije, žene su bile jako zadovoljne, predložile teme koje ih zanimaju, a prijave za ovogodišnju konferenciju potvrđuju nam da smo dosadašnje konferencije dobro odradili. Odazivom smo zadovoljni i vjerujem da ćemo temama, predavačima i sudionicima u raspravi zadovoljniti njihova očekivanja.

Ovogodišnje teme Konferencije “Žene i poduzetništvo”:

• Mala poduzetnička akademija – kako se registrirati: kao paušalist obrtnik, kao obrt, kao j.d.o.o., kao d.o.o., OPG.,
• „Poduzetništvo i digitalna ekonomija, digitalna transformacija, primjeri iz RH”–
• „Analiza žena na tržištu rada u Kzž,“, “Poticaji za samozapošljavanje, zapošljavanje i proširenje poslovanja.”
• „ Žene i njihove uloge u novim izazovima“
• RASPRAVA: Balansiranje poslovnih i obiteljskih obveza majki u vrijeme pandemije; Prikaz žena u medijima; Kako korištenje tradicionalnih spolnih stereotipa u komunikaciji  štetno utječe na ravnopravnost žena i muškaraca; Istraživanje o indeksu ženskih mogućnosti za 2021. i sl.
• Inspirativne priče-kako sam uspjela? Kako doći do dobre ideje i pretvoriti je u uspješan business?– pozitivni primjeri iz prakse žena.

Sudionice Konferencije Žene i poduzetništvo u Kzž 2019.

Što biste izdvojili kao najvažnije prepreke ženskom poduzetništvu na osnovi svojih zapažanja i iskustava poduzetnica koja imate priliku čuti na Konferenciji?

Mislim da najvažniju prepreku možemo lako ukloniti jer je prepreka prvenstveno u nama. Zato se međusobno svakodnevno moramo ohrabrivati, jer se žene, iako imaju znanje i iskustvo, teže odlučuju za poduzetništvo od muškaraca. Više smo posvećene obitelji jer smo po tom pitanju još uvijek pomalo konzervativni, pa se samim time i teže odlučujemo za ulazak u neizvesnost (poduzetništvo), rastrgane smo između obiteljskih i poslovnih obveza i na žalost često osuđivane od okoline jer želimo ostvariti uspješnu karijeru. Očekuje se od nas da budemo dobre mame, da savršeno radimo svoj posao, da smo lijepo sređene i dobro raspoložene, a to je teško. Danas ništa nije sigurno i sve je rizik, kako u životu, tako i u poslovnom svijetu, a to nam je pokazala i ova COVID-19 kriza. Nadam da će ova konferencija, kao i ona sljedeće godine pokazati da nas ima i da si možemo zajedno pružiti podršku, mentorirati jedna drugu, umrežiti se i pomoći jer smo zajedno jače.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.