Ženama u zatvorskom sustavu poboljšani uvjeti, no ostaje stereotipna podjela aktivnosti

2024-02-08T16:23:09+01:008. veljače 2024.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Nika Šintić

U cjelini zatvorske populacije žene predstavljaju neznatnu manjinu. Koliko je ova činjenica odraz ili izvor rodnoga esencijalizma (koji ustraje na skrbničkoj prirodi žena i nasilništvu muškaraca), ostaje izvidjeti, no nedvojbeno je da je čitav kaznionički sustav izgrađen s muškim predznakom. To pak uzrokuje niz izazova pri zbrinjavanju svih ostalih osoba lišenih slobode. Prije svega, postavlja se pitanje odgovarajućeg smještaja: u izvješću iz 2018. godine Europski odbor za sprečavanje mučenja, neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) ukazuje na pomanjkanje odgovarajućih specijaliziranih objekata za ženske zatvorenice, što rezultira prenapučenošću postojećih ustanova, ali i nepotrebno restriktivnim režimima za žene koje borave u većinski muškim zatvorima, primjerice produljenom boravku u pritvorskoj jedinici ili čak samici.

Hrvatski kazneno-popravni model tom problemu doskače održavanjem zasebne kaznionice u Požegi, u kojoj trenutno boravi više od sto zatvorenica. Donedavno su one stanovale u najstarijem krilu ustanove, no kako su njezini loši uvjeti priskrbili državi brojne pritužbe, pa čak i kazne, Europskog suda za ljudska prava, prostor je tijekom protekle godine potpuno renoviran. Prema sudu upravitelja Zvonimira Leopoldovića, nove sobe zadovoljavaju sve postavljene kriterije i redigiraju doskorašnju prekapacitiranost, osiguravajući svakoj zatvorenici više od 3,5 kvadratnih metara zasebnog prostora. Ipak, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić ističe da u ovaj objekt još uvijek dolaze žene iz čitave Hrvatske, a to, među ostalim, otežava mogućnost posjeta bližnjih, tako da se u budućnosti planira otvoriti dodatne odjele za žene i u drugim kaznenim tijelima.

O životnim uvjetima zatvorenica u Požegi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kazala je sljedeće: „Zatvorski sustav za žene u Požegi iznimno je dobro uređen. Sadržaj za djecu je dobro organiziran iako bi mogao biti prostorno veći. U razgovoru sa zatvorenicama iste su imale samo riječi hvale za upravu i organizaciju zatvorskih uvjeta. No, bilo je i nekoliko manjih problema koje su zatvorenice iznijele. Jedan od njih bio je problem je s ograničavanjem posjeta na određeni, maksimalni broj od tri posjetitelja pa se ponekad događalo da u posjet zatvorenici četvrti posjetitelj ne može ući već čeka vani. Idući problem koji se spomenuo u razgovoru sa zatvorenicama odnosio se na sigurnosne preglede/pretrese djece prije ulaska u krug zatvora, a za koje bi trebalo iznaći prikladnija rješenja jer navodno pretres na način kako se on sada izvodi djecu izlaže nepotrebnom stresu. Nadalje, kaznionica u Požegi ujedno je i jedina koja ima odjel za rodilje na kojem zatvorenice mogu boraviti sa svojim djetetom do njegove treće godine. Pravobraniteljica posebno pohvaljuje otvorenost zatvorskog sustava u Požegi prema organizacijama civilnog društva i drugim institucijama.“

To nas pak dovodi do sljedeće velike teškoće u uređivanju zatvorskog života za žene: prenatalne i postnatalne skrbi. Budući da mnoge ženske osobe lišene slobode i dalje ostaju primarne skrbnice u obitelji, nameće se dvojba kako regulirati ostanak dojenčadi i malene djece sa svojim majkama u slučaju njihova izdržavanja kazne? Ksenija Vuković, voditeljica Odjela tretmana Kaznionice u Požegi, nedavno je za RTL otkrila kako je od 1955. godine do danas kroz sekciju za rodilje prošlo oko 360 djece. S majkama mogu ostati sve dok ne navrše tri i pol godine, a u međuvremenu ih se upisuje u gradske vrtiće i na različite malene načine nastoji normalizirati njihovo odrastanje u ovim izvanrednim uvjetima.

Plaćeni rad kojim zatvorenice krate vrijeme većinom je šivanje

I premda humaniziranje odnosa između majke i djeteta ne predstavlja učvršćivanje rodnih uloga već nošenje s osnovnim biofizičkim činjenicama, mogli bismo se upitati nije li ono ipak komplementarno nekim drugim stereotipima koji, uz svu dobru volju, ipak nađu put do institucionalnih praksi? Izvještavajući o renovaciji kaznionice, razni mediji spominju plaćeni rad kojim zatvorenice krate vrijeme, no on se većinom sastoji od – šivanja. Delegacije CPT-a već godinama upozoravaju na zabrinjavajuć razmjer ograničavanja aktivnosti za žene u zatvorima na ono što se drži ‘prikladnim’ za njih, poput krojenja, vezenja i ostalog ručnog rada, dok je za muškarce rezervirano stručno osposobljavanje. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dodaje kako istu situaciju primjećuje ne samo u požeškom zatvoru, nego i u drugim ustanovama gdje kaznu služe pripadnici oba spola. „Postoje određene razlike između tretmana muškaraca i žena koje se temelje na spolnim stereotipima, kao što je korištenje teretane, vrste poslova koje u zatvoru obavljaju žene i muškarci i slično. Određen broj pritužbi koje u svom radu zaprima pravobraniteljica iz zatvorskog sustava također se odnosio na ove neopravdane razlike u tretmanu, a koje su se temeljile na spolnim stereotipima“, rekla je na moj upit o situaciji.

Možda su tradicionalno feminine osobine ono što je neophodno pri rehabilitaciji, ali i odvraćanju od budućih zločina, makar sama potreba za širenjem kaznioničkih odjela za žene pokazuje da, poput drugih čovjekovih karakteristika, nasilje ne bira spol.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.