Ženama i djeci žrtvama nasilja u obitelji Caritas pomaže i nakon izlaska iz Sigurne kuće

2020-10-09T14:51:58+02:009. listopada 2020.|Civilno društvo|

Kuća za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije započela je s radom u ožujku 2008. godine. Kuća može primiti devetnaest (19) korisnika, a trenutno se na smještaju nalazi trinaest osoba (13) – pet (5) žena i osmero (8) djece. Od otvorenja do danas ova Caritasova kuća pružila je smještaj, sigurnost i zaštitu za petsto i trideset (530) osoba, od čega dvjesto i trideset (230) žena i tristo (300) djece.

Osim smještaja, sigurnosti i zaštite, ženama i djeci Caritas u ovoj kući osigurava: hranu, odjeću i obuću, školski pribor, higijenske potrepštine, zdravstvenu skrb, pohađanje odgojno-obrazovnih ustanova, duhovnu skrb i drugo. Stručni tim Kuće svojim radom i podrškom kod žena jača samopoštovanje, podiže samopouzdanje, pomaže u stvaranju pozitivne slike o sebi, uči ih jačanju roditeljskih kompetencija i pomaže u stvaranju zdravih obiteljskih odnosa za nastavak života u nenasilnom okruženju.

Kroz psihosocijalnu pomoć i podršku, Caritas korisnicima pruža savjetovanje, individualni i grupni rad te pomoć u odgoju djece. Stručni tim Kuće organizira različite edukativne i kreativne radionice. Korisnice potiče na obrazovanje, doškolovanje ili prekvalifikaciju.

Trideset i sedam (37) žena ostvarilo je: završetak osnovne škole, dovršetak srednje škole, osposobljavanje za njegovateljicu, dadilju, gerontodomaćicu, samostalnoga knjigovođu, slastičara, pekara, operatera na računalu. Time im je omogućena veća konkurentnost na tržištu rada. Stručni tim također im pomaže pri traženju zaposlenja, kako u lokalnoj zajednici tako i šire. Devet (9) žena pomogao je u stambenom zbrinjavanju (APN, gradski stanovi i sl.); majkama s troje i više školske djece pomogao je u ostvarivanju stipendija preko različitih udruga, državnih institucija te privatnih darovatelja.

Pri izlasku iz Sigurne kuće Caritas pomaže ženama u pronalasku smještaja te osiguranju novčanih sredstava potrebnih za privremeno plaćanje pologa ili podstanarstva. Novčana sredstva daje Caritas ili se osiguraju preko različitih donatora. Caritas im također pomaže opremiti novi životni prostor namještajem i kućanskim aparatima. Pruža im pomoć pri upisu djece u vrtić, a školskoj djeci koja imaju poteškoće u učenju osigurava potrebne instrukcije. Za svako novorođenče osigurava opremu, higijenske potrepštine, pelene, krevetić i druge potrepštine.

Nakon izlaska iz Kuće ženama se pomaže u vidu paketa hrane i higijenskih potrepšina, pomoć u odjeći i obući, opremi za školsku djecu (torbe i školski pribor). Po potrebi se nastavlja pružanje savjetodavne podrške pri suočavanju sa svakodnevnim životnim izazovima. Caritasova stručna služba povezuje korisnice Kuće s raznim udrugama, zajednicama i pojedincima kako bi se poslije izlaska što lakše osamostalile i kročile kroz život.

Sveukupna skrb za osobe u Kući za žrtve obiteljskog nasilja uz stručnu i profesionalnu pomoć prožeta je djelotvornom kršćanskom ljubavlju, po kojoj Caritas Zagrebačke nadbiskupije nastoji biti prepoznatljiv među brojnim pomažućim organizacijama u društvu.

Izvor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.