NASA namjerava poslati prvu ženu na Mjesec

2019-06-04T11:37:34+02:0024. svibnja 2019.|Novosti, Znanost|

Mali korak za ženu, ali veliki za čovječanstvo – ova parafraza jedne od najpoznatijih rečenica u povijesti, koju je izgovorio prvi čovjek na Mjesecu Neil Armstrong, možda najbolje opisuje najavu NASA-e da će 2024. na Mjesec poslati astronautkinju. Ovaj ambiciozni program nazvan je Artemida, prema grčkoj božici Mjeseca i sestri blizanki boga Apola.

NASA je već prije nekoliko godina najavila pripreme za novu mjesečevu misiju, a svoju namjeru o slanju prve žene na Mjesec svijetu je objavila dva mjeseca uoči obilježavanja 50-e godišnjice ljudskog kročenja na Mjesec. NASA-in administrator Jim Bridenstine iznio je i osobno viđenje važnosti ove misije:

„Ako se osvrnemo na misije slijetanja na Mjesec iz 1960-ih i 1970-ih vidjet ćemo da za žene nije bilo pruženih prilika. Ovaj program omogućit će novoj generaciji mladih djevojaka, poput moje kćeri, da se vide na način kako se možda inače ne bi mogle vidjeti.“ – prenosi CBS News Bridenstinovu izjavu.

Žene su na ovu priliku čekale punih 50 godina

Nakon misije slavnog Apollo 11 koja je mjesečevo tlo dotaknula 20. srpnja 1969. još je pet misija programa Apollo do 1972. sletjelo na Mjesec, no među njima nije bilo žena. Ipak važno je istaknuti da su žene, poput softver inženjerke Margaret Hamilton, dale značajan obol uspješnosti lunarnih misija, kao i brojne druge znanstvenice uključene u NASA-ine projekte tijekom svih ovih godina. U svojim videima NASA posebno ističe različitu rodnu i rasnu zastupljenost zaposlenika.

Inače o slanju prve žene na Mjesec u javnosti se govori već desetljećima, pa je tako The Space Rewiew još 2005. objavio članak kako je sigurno da će u sljedeću misiju na Mjesec ići žena, samo je pitanje kada će to biti, podsjetivši da NASA nije prihvaćala žene u astronautski tim sve do 1978. Prva Amerikanka Sally Ride letjela je u svemir tek 1983., dvadeset godina nakon prve žene u svemiru, Ruskinje Valentine Tereškove.

Hrvatica u NASA-inoj ljetnoj školi

Za realizaciju programa Artemis (Artemida), koji se spominje kao priprema za misiju na Mars, trebat će gotovo 23 milijarde dolara i trenutno se u SAD-u vode političke rasprave o osiguranju novca kako bi se razvoj projekta ubrzao i ostvario zacrtane 2024. godine. Zanimljivo je da je i jedna mlada Hrvatica, Koprivničanka Tara Knežević, odabrana među 50 mladih iz cijeloga svijeta u NASA-inu ljetnu školu 2018. godine. Zadatak njezinog tima bio je osmisliti raketu za Mars.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.