Žena, majka, radnica i Ženijalni dani – kino projekcije u ožujku posvećene ženama

2020-03-04T13:54:10+01:004. ožujka 2020.|Kultura|

Pripremila: Antonija Dujmović

U ožujku, mjesecu posvećenom ženama i ženskim ljudskim pravima, filmska publika diljem Hrvatske imat će priliku pogledati najzanimljivije uratke na temu žena koji su protekle godine pobudili interes publike i žirija na domaćim filmskim festivalima. Jednako tako, zagrebačka publika moći će pogledati i filmove starijeg datuma u režiji naših redatelja, Golika, Papića, Krelje, Jankovića i Tadića.

Ženijalni dani

Ženijalni dani održavaju se ove godine od 5. do 9. ožujka u 29 neovisnih kina u 28 gradova, mjesta i otoka diljem Hrvatske u organizaciji Kino mreže.

“Međunarodni dan žena, 8. mart, još jednom slavimo kroz filmove i to projekcijama tri djela koja na različite načine i kroz različite žanrove tematiziraju borbu za jednakost i ravnopravnost u (još uvijek) izrazito muškom svijetu”, najavljuje Kino mreža.

Foto: Press

Nagrađivani film renomirane francuske redateljice Céline Sciamma, “Portret djevojke u plamenu” priča je o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela. Redateljica ispisuje (nepoznatu) povijest prezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta. 

“Mlijeko”, novi film islandskog redatelja i autora uspješnice ‘Ovnovi’, Grimura Hakonarsona je humorna drama o ženi koja će uzdrmati svoju ruralnu zajednicu odlukom da se suprotstavi korumpiranom sistemu lokalne industrije proizvodnje mlijeka.

“Podržite djevojke” Andreja Bujalskog komedija je na rubu plača na temu eksploatacije žena u baru nalik onima iz američkog lanca brze prehrane Hooters čija su glavna odlika oskudno odjevene konobarice koje poslužuju svoje (većinom) muške goste u duhu devize brenda “pivo, burgeri i grudi”. Film na pronicljiv način prikazuje žene u muškom svijetu na rubu političke korektnosti.

Žena, majka, radnica

U okviru programa Zagreb film u dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost, gdje će do lipnja predstaviti filmove kroz nekoliko tematskih cjelina, od 5. do 11. ožujka na rasporedu je dokumentarni blok “Žena, majka, radnica”.

Foto: Press

“Početkom ožujka, u vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana žena, na programu je dokumentarni blok “Žena, majka, radnica” koji snažnim autorskim filmskim rukopisima, kroz ekonomske i socijalne portrete tematizira život žene u patrijarhalnoj sredini u okolnostima društvene tranzicije. Blok obuhvaća vrhunska ostvarenja hrvatske dokumentaristike u rasponu od dvadeset godina, počevši od antologijskog naslova “Od 3 do 22” Kreše Golika iz 1966. godine, do “Nezaposlene žene s djecom” iz 1986. Krste Papića”, najavljuje MSU.

Nadalje, 5. ožujka prikazivat će se također Charter let broj, (K. Papić, 1975.), Povratak, (P. Krelja, 1975.), AB, (Lj. Janković, 1977.) te Pletenice, (Z. Tadić, 1974.). Reprizne projekcije su 6. i 11. ožujka.

U sklopu programa, u četvrtak 5. ožujka u 14 sati uz projekciju filmova MSU najavljuje i razgovor s gošćama, teoretičarkom filma Dianom Nenadić i redateljicama Vlatkom Vorkapić i Katarinom Zrinkom Matijević.

Cijena ulaznice za filmske projekcije Zagreb filma u dvorani Gorgona iznosi 15 kuna. Za učenike, studente i umirovljenike ulaz je besplatan, dok je ulaz na popratne filmske tribine besplatan za sve.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.