ŽELJEZNE PILULE Mlade punkerice: Ženska histerija je napisana da bi se izrugao način na koji neki muškarci vide žene

2024-04-15T11:40:24+02:0015. travnja 2024.|Kultura|

Ivana Perković Rosan

Hrvatska glazbena scena bogatija je za jedan ženski bend. Riječ je o zagrebačkim Željeznim pilulama, srednjoškolkama i studenticama koje su na nedavnom nastupu u Medici pokazale da je punk još itekako živ. Članice benda Morena Dobrić (gitara), Barbara Cvjetičanin (bas gitara), Mihaela Dužnović (vokal i gitara), Marta Goleš Salihagić (bubanj) i Katja Njari (vokal) u svojim pjesama progovaraju, između ostaloga, i o feminizmu, a to je bila i jedna od tema o kojima smo razgovarale s ovim mladim ženama.

Koliko dugo bend postoji, kako ste se okupile i kako je nastalo ime Željezne pilule?

Uskoro ćemo proslaviti godinu i pol postojanja benda. Kao početak benda računamo dan prve probe, iako smo se krenule okupljati u rujnu 2022. Većinski smo sve bile prijateljice prijateljica, a neke smo ulovile usput i jednostavno kliknule. Ime nam je smislila prijateljica koja ima anemiju i mislila je da bi bilo smiješno da postoji bend koji se zove “Željezne pilule”. Pa smo mi tako otkačene rekle: “Jel? Pa može!”

Sami pišete autorske pjesme, na hrvatskom?

Želimo da naši tekstovi budu što iskreniji pa smo se zbog toga odlučile držati materinskog jezika. Nekako smo se sve složile da je pomalo prepotentno pisati na engleskom jeziku.

U tekstovima progovarate i o feminizmu, o tinejdžerskoj ženskoj perspektivi?

U tekstovima većinski govorimo o vlastitom iskustvu kao mlade djevojke, no ne pišemo samo o feminizmu iako nam je to neka baza. Pričamo i o nesigurnostima, mentalnom zdravlju, ovisnostima.

Vaša prva pjesme zvala se Ženska histerija, o čemu ona govori?

Ženska histerija je napisana da bi se rugala načinu na koji neki muškarci vide žene i da bi pokazala kako su takva perspektiva i način razmišljanja apsurdni.

Što vas najviše ljuti u našoj kulturi što se tiče odnosa prema ženama?

Vezanje žene za sferu kuće i kućanstva i uz pojam majčinstva, odnosno osobe koja je dužna za odgoj djece. Također i činjenica da se to opravdava religijom i konzervativnim načelima. To stvara velik pritisak mladim djevojkama. Zatim nas smeta pogled na žensku seksualnost i česti “slut shaming” u našem društvu. Mišljenje u društvu da žene nisu kompetentne za neke poslove.

Željezne pilule / Foto: Mia Parađina

Jeste li ikad osjetili da vas podcjenjuju jer ste djevojke?

O pričajte nam o tome! Ljudi često zanemaruju činjenicu da smo glazbenice i da imamo sposobnost stvaranja glazbe baš zato što smo žene. Začuđeni su i čak zaslijepljeni činjenicom da smo žene koje na bini stoje s instrumentima. Zbog toga se često nalazimo u situaciji gdje su mišljenja o nama na drugim krajevima ekstrema, ili nas jako vole zbog toga ili nas preziru, a mi sve ekstremiste preziremo s jednakim žarom.

Kako pjesme nastaju, odakle crpite inspiraciju?

Inspiraciju crpimo jedna iz druge te onda na probi manično dovršimo cijelu pjesmu tako što sjednemo u krug razgovarajući o konceptu, zvuku, ritmu dok ne dođemo do nekog zajedničkog zaključka.

Nastupali ste za Dan žena s još nekoliko ženskih bendova u Medici, po čemu ćete pamtiti taj nastup, kakva je bila atmosfera među bendovima?

Nastup u Medici ćemo pamtiti po dobroj atmosferi i novostečenim poznanstvima. Atmosfera je bila opuštena i uživali smo biti u društvu tako otvorenih ljudi.

Razumiju li se žene glazbenice bolje međusobno? Kakve su reakcije muških kolega? Koliko ženskih bendova ima?

Iz našeg iskustva, razumijevanje između glazbenika ne ovisi o spolu već se temelji na jednakim stavovima i međusobnom prihvaćanju i razumijevanju što se ne može naći kod svakoga. Reakcije muških kolega ovise od osobe do osobe i njihovog načina razmišljanja te ljubavi prema određenom žanru glazbe. Ženski bendovi su malobrojniji od bendova dominantno muških članova, no u zadnje vrijeme im broj na sceni raste.

Iza sebe imate i nastup u Vintage Industrial Baru na festivalu bendova školskog uzrasta, kakva glazbena scena sada stasa u Zagrebu, koji žanr glazbe je najpopularniji među mladim izvođačima? Punk je još itekako živ?

Trenutno najviše dominira metal i hard rock. Punka nema toliko, iako ne možemo reći da ne postoji. Punk je na respiratoru.

Kakvi su Vam planovi nakon srednje škole, vidite li se u glazbi?

Neke od nas već idu na fakultet, a one koje ne idu planiraju ga upisati sljedeće godine. Mislimo se baviti glazbom amaterski jer to smo radile do sada i u tome uživamo.

Imate li dovoljno materijala za album?

Još nemamo dovoljno autorskog materijala za album, ali u procesu smo amaterskog snimanja autorskih pjesama u garažama. Planiramo ih objaviti u obliku nekog demo EP-a.

Koje Vi glazbenice cijenite, imate li neke uzore?

Siouxie Sioux, Debbie Harry, Joan Jett, Courtney Love, Kathleen Hanna, Suzi Quatro, Janis Joplin, Kim Wilde, Gwen Stefani, Kim Gordon, Zana Nimani, Slađana Milošević samo su neke od glazbenica koje cijenimo. Uzori su nam The Runnaways, Bikini Kill, Girl School, The Cramps, Hole, Bauhaus, Joy Division, Black Flag, Termiti, Fugazi…

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.