“Zdrava kava s doktorima” – prilika za sve žene da na kavi pitaju liječnike sve što ih zanima o njihovu zdravlju

2022-11-19T09:48:46+01:0019. studenoga 2022.|Civilno društvo|

U sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same provodi inicijativu „zdravih kava s doktorima“ u sveukupno 15 gradova diljem Hrvatske. „Zdrave kave“ namijenjene su ženama svih generacija, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, a riječ je o neformalnom druženju građana s liječnicima, stručnjacima i članicama Udruge. Do sada su okupile više od 300 sudionika u sedam gradova Hrvatske, a zbog velike zainteresiranosti žena odlučile su organizirati dodatnu „zdravu kavu s doktorima“ u Zagrebu, koja će se održati u ponedjeljak, 21. studenoga, s početkom u 17 sati u Velvet Cafeu (Dežmanova 9).

Cilj projekta je pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. Ideja “zdrave kave” je da svi zainteresirani sudionici putem ugodnog, prijateljskog razgovora s liječnicima dobiju odgovore na pitanja koja ih muče – od preventivnih pregleda, dijagnoze, procesa liječenja pa sve do psihološke podrške i samog suživota s rakom. „Zdrave kave s doktorima“ su se do sada održale u Karlovcu, Sisku, Vukovaru, Šibeniku, Zaboku, Ludbregu i Slavonskom Brodu, a ostavile su jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene te okupile više od 300 sudionika.

„Jako me veseli što imamo priliku pomoći velikom broju žena i njihovim obiteljima te im pokazati kako nikada nisu same, a zbog nevjerojatnih reakcija, povratnih komentara dosadašnjih sudionika i velike zainteresiranosti, odlučile smo ‘zdravu kavu’ organizirati i u našem gradu Zagrebu. Uz ovaj projekt smo dodatno potvrdile koliko je takva neformalna vrsta razgovora u opuštenoj atmosferi bitna, ne samo za kvalitetno informiranje i edukaciju oko prevencije i procesa liječenja, već i za bolju komunikaciju, razumijevanje i stvaranje međusobnog povjerenja između liječnika i pacijenata. Koristim ovu prigodu i da se zahvalim svim liječnicima koji su se uključili u ovu inicijativu, izdvojili svoje slobodno vrijeme i tako pomogli brojnim ženama i njihovim obiteljima“, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Sa zainteresiranim građanima u Zagrebu razgovarat će liječnici i stručnjaci prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predstojnica Odjela za patologiju i citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, dr. sc. Andrej Roth, dr. med., spec. opće i subspec. plastične kirurgije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, dr. sc. Marija Skoko, dr. med., spec. transf. med., Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar, Dnevna bolnica za afektivne poremećaje Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb i Ivona Poljak, psihologinja, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput niza kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Izvor: Priopćenje za medije / Udruga Nismo same

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.