Završene III. Mediteranske igre na pijesku, dosad najuspješnije za Hrvatsku

2023-09-17T19:32:20+02:0017. rujna 2023.|Sport|

Skromnom završnom svečanošću na glavnom stadionu Sportskog centra Karteros Beach u grčkom Heraklionu zatvorene su III. Mediteranske igre na pijesku (9. – 16. rujna), na kojima je sudjelovalo oko 1500 sportaša i sportašica iz 26 država iz sredozemnog okruženja.

Hrvatsku je u 10 sportova predstavljalo 30 sportaša i 28 sportašica, a s osvojenih 11 (2+4+5) medalja ostvarili su dosad najuspješniji nastup na istovrsnim Igrama i zauzeli vrlo respektabilno 6. mjesto na ljestvici uspješnosti država. Osim sportskih velesila – Italije, Španjolske, Francuske te domaćina Grčke, ispred Lijepe Naše samo je još Egipat koji ima dvije zlatne medalje više među ukupno sedam osvojenih.

Zlatna odličja za Hrvatsku osvojili su plivač s perajama Ognjen Marić u disciplini 200 m BF i muška rukometna reprezentacija na pijesku, dok su se srebrom okitili ženska posada u dvojcu na pariće Paola Girotto i Martina Kaić, muška reprezentacija u košarci 3×3 (Luka Jurički, Borna Antolić, Jakov Jacović i Roko Sedlar) te plivačica Dora Bassi u disciplini 50 m AP. Najuspješnija hrvatska predstavnica na prošlim Igrama u Patrasu (tri srebrne kolajne) i ovom prilikom se vratila s tri medalje oko vrata. Nakon srebra, Bassi je prvu broncu zaslužila u pojedinačnom nastupu u disciplini 100 m SF, a drugu kao članica mješovite plivačke štafete, skupa s Nikolom Đurđevićem, Filipom Strikincem, Glorijom Galić i Ognjenom Marićem. Brončanim odličjem razveselila nas je i štafeta u obalnom veslanju (Nino Varat, Nickol Udovičić, Sara Žuvanić, Martina Kaić, Paola Girotto i Lovre Puh), iz čijeg su članstva Nickol Udovičić i Nino Varat pridodali još jednu u dvojcu na pariće. Petu hrvatsku brončanu medalju osvojile su košarkašice u inačici 3×3 (Ivana Ujević, Nikolina Dujić, Marija Soldo i Nina Prnjak).

Hrvatski predstavnici na zatvaranju Mediteranskih igara na pijesku / Foto: HOO

Zastava Mediteranskih igara na pijesku za njihovo četvrto izdanje, 2027. godine, predana je predstavnicima portugalskih gradova Lagoa i Portimao, a gradonačelnik Lagoe Luis Encarnação, u nazočnosti pročelnice za sport gradića Portimaa, Terese Mendes, primio je zastavu iz ruku predsjednika Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI) Davidea Tizzana.

Izvor: HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.