Zašto se govorilo o teenage looku Mije Negovetić na nastupu na Dori, a o istom imidžu Edija Abazija nije?

2020-03-03T20:31:00+01:002. ožujka 2020.|Prikaz žene|

Piše: Antonija Dujmović

Najprije konstatirajući činjenicu kako su glasovne mogućnosti mlade izvođačice Mije Negovetić neupitne, brojni mediji raspisali su se o njenom izgledu i stylingu na ovogodišnjoj Dori. Prosječan pratitelj društvenih mreža tako je bio zasut objavama o pobjedniku Damiru Kedži koji će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu 12. svibnja u Nizozemskoj te o izgledu Mije Negovetić kojoj je za dlaku izmakla pobjeda.

Za stručna mišljenja o njenom izgledu potražila se čitava plejada modnih znalaca i frizera koji su svi redom kazali kako se na njenom looku trebalo poraditi. Mladoj djevojci koja je izgledala kao većina 17-godišnjakinja (i koja se tako očigledno i osjeća) kroz kritike od naočala, odjeće, obuće do frizure zapravo je sugerirano da bi trebala uozbiljiti svoj izgled, odrasti, drugim riječima, izgledati starije. Čak su izneseni i prijedlozi kako bi ona trebala točno izgledati – poput Ariane Grande ili Taylor Swift.

Foto: Edi Abazi, Dora 2020., screenshot YouTube

No, ostavimo li po strani sve te “zakonitosti” showbusinessa, ne možemo ne primijetiti kako se one u ovom slučaju Dore odnose prvenstveno na žene. Kao podsjetnik ovdje je poveznica na izvedbe i stylinge svih izvođača i izvođačica.

Primjećujemo da je gotovo vršnjak Mije Negovetić, 18-godišnji Edi Abazi, također bio odjeven kao prosječan tinejdžer njegovih godina. No, njegove tenisice, casual hlače, majica i frizura nisu bile predmet kritika modnih stilista i frizera – Mijine jesu.

Riječ je o očitim dvostrukim kriterijima, s tim da u ovom slučaju nepotrebnim komentarima o izgledu nije pogođena žena, već adolescentica koja je nekim čudom izgledala baš kao da joj je sedamnaest godina.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.