Zašto je ženama u Hrvatskoj važna Kina?

2019-06-04T11:43:26+02:0010. travnja 2019.|Institucije, Novosti|

U tijeku posjeta kineskog premijera Li Keqianga i mnogobrojnog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj, u okviru summita inicijative 16 država srednje i istočne Europe i Kine, u javnosti se govori o novoj platformi političke i ekonomske suradnje među državama. Promatrajući ovaj posjet teško se oduprijeti dojmu o dominantno muškom okruženju pa je možda važno prisjetiti se još jedne platforme s kineskim predznakom.

Riječ je o Pekinškoj deklaraciji i Platformi djelovanja koju su Ujedinjeni narodi usvojili na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama 15. rujna 1995. godine u glavnom gradu Kine. Upravo je Pekinška platforma iznjedrila značajne promjene u našem društvu izravnim utjecajem na pokretanje procesa osnivanja tijela i donošenje zakonodavnog i strateškog okvira za promicanje ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

Razvijati puni potencijal djevojčica i žena svih dobi, osigurati im potpuno i ravnopravno sudjelovanje u izgradnji boljeg svijeta te promicati njihovu ulogu u razvojnom procesu – stoji u odlukama Pekinške deklaracije. Sukladno navedenome, vjerujemo kako ćemo na sličnim državničkim summitima u budućnosti viđati više žena.

Pekinška platforma potaknula je razvoj institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova i donošenje antidiskriminacijskog zakonodavstva u RH

Prvi konkretan korak nakon usvajanja Pekinške deklaracije bilo je osnivanje Povjerenstva Vlade RH za pitanja jednakosti 1996. godine. Posebno je značajna 2001. godina kada je u Ustav RH među najviše vrednote ustavnog poretka uvrštena i ravnopravnost spolova, iste godine počeo je s djelovanjem i Odbor za ravnopravnost spolova u Hrvatskom saboru.

Prvi Zakon o ravnopravnosti spolova donesen je 2003. godine, te još dva posebna antidiskriminacijska zakona: Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o istospolnim zajednicama. Zakonom o ravnopravnosti spolova po prvi je put definirana diskriminacija na temelju spola kao stvarna neravnopravnost u svim njenim pojavnim oblicima sukladno definiciji UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

Važan iskorak u borbi za ravnopravnost je i imenovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 2003. godine te već sljedeće godine osnivanje Vladinog ureda za ravnopravnost spolova.

Zahvaljujući ovom zakonodavnom i institucionalnom okviru te suradnji državnih tijela i nevladinih udruga postignuti su zapaženi pomaci koji se dotiču ravnopravnosti i položaja žena u našem društvu, no prostora za napredak ima još dosta. Sve ovo nije bilo tako davno, a već danas nam je taško zamisliti da je država funkcionirala bez spomenutih okvira.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.