Zašto društvo osuđuje izgled ovih djevojaka?

2020-08-05T08:25:49+02:004. kolovoza 2020.|Prikaz žene|

Piše: Nikolina Blažanović

Nedavna neprimjerena najava nove pjesme i spota 17-godišnje Mije Negovetić navodi na razmišljanje i zaključak da djevojčice, djevojke i žene u društvu jednostavno nikad ne mogu dobiti. Često ih se bezrazložno kritizira, osuđuje i time obezvređuje kao ravnopravna ljudska bića. Sa ili bez šminke, sa ili bez celulita, kratka ili duga kosa, ove ili one hlačice. Za primjere su uzete dvije sedamnaestogodišnjakinje poznate na svjetskoj sceni i uzor su mnogim mladim djevojkama, a članak je napisan na temelju videa jedne psihologinje.

Jojo Siwa ima 17 godina i američka je plesačica, pjevačica, glumica i YouTuberica. Još od svojih početaka Siwa ima specifičan način ponašanja i oblačenja. Kažu da podsjeća na dijete, a njezina primarna publika i jesu djeca. Siwa nosi šarenu svjetlucavu odjeću i velike šarene mašne na kosi. Iako ima puno pratiteljica/a, dosta njihovih komentara ide u smjeru da se ne ponaša u skladu sa svojom dobi.

Kažu joj da treba odrasti, skinuti mašnu s kose, ismijavaju ju u raznim videima, kažu da je preglasna i nepodnošljiva, voze pored kuće i dobacuju ružne komentare. Izgleda da društvo ima problem s ovakvim izgledom djevojčice, ali ne i s nizom drugih odraslih ljudi čija su ciljna grupa na YouTube-u djeca. Društvo ima svoju određenu percepciju dobi i problem je djevojčica koja izgleda mlađe nego što jest.

Jojo Siwa, screenshot/YouTube

S druge strane je jedna suprotnost – Danielle Bregoli. Ona je također 17-godišnjakinja koja se proslavila nakon epizode Doktora Phila te je danas američka reperica i internetska zvijezda. Bregoli psuje, nasilna je i kažnjena je s pet mjeseci uvjetne kazne zbog raznih oblika kršenja zakona, od krađe do posjedovanja marihuane. Iako i ona ima puno pratiteljica/a, komentari upućeni njoj kažu da se ponaša kao odrasla osoba i oblači neprimjereno, ali čak ni nema toliko loših komentara kao Siwa. Očito da ni ovo nije 17-godišnjakinja koju društvo želi vidjeti.

Unatoč tomu, Siwa i Bregoli postale su uzor mnogima djevojčicama i djevojkama, pa i dječacima i mladićima. Psihologinja Donna koja na YouTube-u vodi kanal Psych IRL, na temelju čijeg videa je i napisan ovaj članak, kaže da ih društvo osuđuje jer su devijantne. Svatko ima svoju određenu sliku tinejdžerice u koju zatim pokušava uklopiti ove dvije djevojke. Zbog toga se nekima uklapaju, a nekima ne.

Danielle Bregoli, screenshot/YouTube

Upravo zbog toga neki kažu da je komentar upućen Miji Negovetić sramotan jer se oblači i izgleda kao uobičajena 17-godišnjakinja, ali i da odjeća djevojčice nije nešto o čemu 52-godišnjak treba razmišljati i uživati. S druge strane, neki kažu da je sama kriva jer se oblači neprimjereno za svoju dob te time otvara vrata vlastitoj objektivizaciji i seksualizaciji.

S ovime bi mogli povezati Billie Eilish, poznatu pjevačicu koju društvo smatra „čudnom“. Ona nosi široku odjeću jer ne želi da ju itko procjenjuje na temelju izgleda, objektivizira i seksualizira. Uz sve napore, dogodilo se suprotno. Puno se špekulira o njezinom tijelu ispod odjeće, a fotografija nje u običnoj majici postala je top vijest. Izgleda da se djevojke objektivizira čak i kad to nikako ne žele.

Često čujemo „budi svoja/svoj“, ali samo dok se uklapamo u društvene norme „sebe“. Jedna naša kompanija čak ima i reklamu „Budi disfluencer“, ali se moramo uklopiti u njihovu sliku takve osobe. Očito je da će društvo, ili bar dio društva, djevojčice, djevojke i žene osuđivati što god nosile i kako god se ponašale jer smo objektivizirane. Ne samo od strane muškaraca, nego i drugih žena. Hlačice ljeti su izazovne, novinarima kupaći kostimi na plaži „ništa ne ostavljaju mašti“, a političarkama burkini strašni. Kad ste zadnji put čuli da se u spotu nekog pjevača komentirala njegova odjeća, frizura, naočale ili da se nečim takvim najavio njegov spot? Nikad.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.