Zaštita djece i mladih u sportu od seksualnog nasilja

2019-05-09T14:17:39+02:0027. travnja 2019.|Civilno društvo, Sport|

Sektor civilnog društva u Hrvatskoj nedavno je dobio pojačanje osnivanjem udruge Verify Sport čije je djelovanje usmjereno na prevenciju seksualnog nasilja u sportu. Namjera je ove udruge, koja je do sada djelovala u Švicarskoj, ostvariti suradnju sa sportskim klubovima, savezima i udrugama s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih sportaša i sportašica od seksualnog nasilja i uznemiravanja.

Sport doprinosi tjelesnom i mentalnom jačanju djece i mladeži, potiče njihov osobni razvoj i pomaže razvitku osobnosti i socijalnih kompetencija. Sport zahtijeva blisku povezanost i povjerenje između djevojčica, dječaka i odraslih. Ta povezanost i povjerenje ne smiju se zloupotrijebiti. Sportski klubovi, savezi i udruge mogu potaknuti i osvijestiti svoje članove na ovu vrlo složenu temu i podupirati ih kroz prevenciju i pravovremenu intervenciju – navode u udruzi Verify Sport.

Rad udruge podržala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja u posljednje vrijeme provodi brojne aktivnosti vezane uz suzbijanje nasilja u sportu.

Da je riječ o problemu koji zahtijeva veću pozornost upućuju i zaključci s okruglog stola na temu „Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu“ održanog početkom godine na kojem je Pravobraniteljica istaknula da se, među ostalim, i u dokumentu Europske komisije „Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova od 2016. do 2019.“ navodi kako su rodno uvjetovano nasilje i negativni stereotipi vrlo rašireni u sportu.

Kao jedno od mogućih rješenja prevencije seskualnog uznemiravanja u sportovima za djecu i mlade Pravobraniteljica je navela formiranje spolno mješovitih sportskih ekipa kada za to postoje objektivne mogućnosti.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.