Započela je izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja

2021-09-08T14:21:10+02:008. rujna 2021.|Civilno društvo|

Piše: Ružica Ljubičić

U posljednje vrijeme se poduzima sve više konkretnijih rješenja za kažnjavanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja. Važno je naglasiti veliku ulogu nevladinih organizacija koje se bore za ostvarivanje ženskih prava u Republici Hrvatskoj. Trenutno je aktualna izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine. Izradu ovog planu je inicirala Ženska soba, feministička, neprofitna organizacija civilnog društva. Ženska soba je osnovana 2002. godine s ciljem prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja i pružanja direktne podrške i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje. U okviru Ženske sobe djeluje jedini specijalizirani Centar za žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj.

Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja

Po prvi puta je u tijeku izrada jednog strateškog plana odnosno dokumenta koji se specijalizirano i osnovno bavi problematikom seksualnog nasilja na svim razinama. Do sada se seksualno nasilje parcijalno spominjalo u nekim javnim politikama ali nikada nije bilo u fokusu. Iz Ženske sobe pojašnjavaju da tema seksualnog nasilja ima svoje specifičnosti odnosno određene probleme koji zahtijevaju posebna znanja, fokus i strukturu.

„Potreban je strateški pristup svih resora, rad na prevenciji, edukaciji svih struka, senzibiliziranje javnosti, dostupnost specijaliziranih servisa osobama koje su preživjele“, naglašava Anamaria Drožđan-Karanjčec, voditeljica pravnog tima u Ženskoj sobi i koordinatorica Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Članovi i članice Ženske sobe ističu da je prevencija seksualnog nasilja njihovo osnovno područje djelovanja, misija kao i unaprjeđenje položaja osoba koje su preživjele seksualno nasilje. U ovom smjeru upravo i ide Nacionalni plan. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo je za izradu ovog petogodišnjeg plana koji će definirati potrebne mjere za suzbijanje seksualnog nasilja kao i mjere za pomoć i podršku osobama koje su ga preživjele.

„Ovo bih istaknula kao pozitivan primjer suradnje s institucijama, postojanje sluha i kreiranje partnerskih odnosa između institucija i nevladinog sektora u radu na ovoj problematici“, kaže Drožđan-Kranjčec.

Djelovanje Ženske sobe

U okviru Ženske sobe djeluje jedini specijalizirani Centar za žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj. Centar je namijenjen svim osobama koje su preživjele neki od oblika seksualnog nasilja. Od pokretanja Centra do kraja 2020. godine pruženo je više od 9270 usluga za 2017 klijentica i klijenata. U okviru Centra multidisciplinarni tim stručnjakinja pruža besplatnu pomoć i podršku osobama koje su preživjele seksualno nasilje.

Iz Ženske sobe najavljuju nastavak razvoja i implementacijom prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja, za srednje škole. Sada je tijeku izrada za više razrede osnovnih škola. Također, nastavljaju s koordinacijom Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela i jačanjem sustava podrške žrtvama svih kaznenih djela u cijeloj Hrvatskoj. Voditeljica pravnog tima Ženske sobe objašnjava da Ženska soba osigurava podršku u postupku prijave seksualnog nasilja koja uključuje pratnju na policiju, bolnicu, državno odvjetništvo, sud, centre za socijalnu skrb. U sadržaju usluga su i priprema za sudski postupak savjetovanje i terapija – krizno savjetovanje (pravno i psihološko, informiranje o dostupnim uslugama u sustavu zdravstva) i terapijski rad u proradi traumatskog iskustva. U Ženskoj sobi je dostupno informiranje i savjetovanje za bliske osobe žrtve, a rade i na razvoju publikacija i različitih materijala namijenjenih osobama koje su preživjele seksualno nasilje.

„Naša misija, vizija, mandat a ujedno i postignuće je sustavan i specijaliziran rad na problematici seksualnog nasilja. Rad jedinog Centra za žrtve seksualnog nasilja, kontinuirano usavršavanje i unaprjeđenje rada i usluga, svakako je naše najveće postignuće“, ističe pravnica Drožđan-Kranjčec.

Tema seksualnog nasilja do nedavno nije bila prisutna niti u stručnoj niti u široj javnosti, a Ženska soba se ovom problematikom bavi već dvadeset godina.

„Često smo imale osjećaj da se borimo s vjetrenjačama, ali proteklih godina vidimo određene pomake na više razina, zakonodavstva, razvoju javnih politika, prepoznavanju problema i otvaranju teme. Ali to je tek početak“, zaključuje voditeljica pravnog tima Ženske sobe i koordinatorica Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Sve žrtve seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja kao i prijatelji i članovi obitelji se mogu javiti na telefon savjetovališta 01/6119444 ili mail savjetovaliste@zenskasoba.hr .

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.