Zanimljive autorice i ženske priče na 19. Liburnia film festivalu

2021-08-20T13:40:17+02:0020. kolovoza 2021.|Kultura|

Piše: Antonija Dujmović

Najstariji festival hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festival, ove nam godine donosi bogat program u okviru kojeg će biti prikazano po 20-ak filmova u konkurenciji i izvan nje. 19. izdanje LFF-a održat će se od 23. do 27. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji gdje će publika dobiti priliku upoznati se s izvrsnim domaćim autorima/cama.

Izdvajamo tri autorice i njihove priče o trima ‘običnim’ ženama. U ovim pojedinačnim ekranizacijama zrcale se životi brojnih žena radnica koje osiguravaju egzistenciju sebi i obitelji radeći poslove uglavnom ‘rezervirane’ samo za žene.

Dori Slakoper pripala je čast da njen redateljski prvijenac Trafika otvara ovogodišnji Liburnia Film Festival. Studentica montaže na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu iza sebe ima nekoliko godina iskustva kao montažerka i asistentica montaže na igranim i dokumentarnim filmovima, televizijskim i komercijalnim projektima.

“Film Trafika nastao je kao ispitna vježba na Akademiji dramske umjetnosti. Inspiracija za odabir teme bio je članak Lidije Čulo objavljen na stranicama Mreže antifašistkinja Zagreb, u kojem je istraživala uvjete rada prodavačica na kioscima i u malim trgovinama. Ostala sam šokirana svjedočanstvima koja sam pročitala i nevidljivošću radnica u javnosti, a usto mislim da je pitanje radnih uvjeta jedan je od gorućih društvenih problema. Kiosci su pritom vizualno zanimljiva mjesta i vrlo rijetko tretirana u medijskom ili umjetničkom diskursu, tako da se sve dobro posložilo i odlučila sam snimiti kratki hibridni film o prodavačici na kiosku iz neke osobne perspektive, pokušavajući prenijeti dojam takvog teškog i repetitivnog rada u skučenom prostoru”, kazala je Slakoper za naš portal.

Foto: Dora Slakoper

Film Ombra della luce prvijenac je konceptualne umjetnice Dragane Sapanjoš. Novigradska autorica slikarstvo je studirala na Accademia di Belle Arti u Veneciji i Milanu gdje je živjela i radila do 2012. Sa željom da se okuša i u filmskom stvaralaštvu odlučila je ispričati priču o ženi kao hraniteljici obitelji. Priča je to o gospođi koja živi uz granicu s Italijom i radeći tamo nastoji osigurati egzistenciju obitelji u Hrvatskoj.

“Dobila sam ponudu od strane Pulske filmske tvornice da napravim film. Zadatak mi je bio ispričati priču o nekoj heroini sjevernozapadne Istre pa sam krenula istraživati koja bi to heroina mogla biti. Nakon skartiranja različitih ratnih heroina, ponekih legendi, došla sam do zaključka da je stvarna heroina ovih područja obična žena koja svojim radom u sjeni (u nekim slučajevima nezakonitim radom na tzv. crno) daruje svjetliju budućnost vlastitim familijama. Tako nastaje Ombra della luce (Sjena svjetlosti)”, rekla nam je Sapanjoš.

Foto: Dragana Sapanjoš

Treći film o ženi radici na LFF-u je Ona me nosi, mlade autorice Ane Butigan. Film prikazuje radnicu doma za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja koja sav svoj trud i ljubav ulaže u ljude oko sebe zanemarujući dugogodišnje probleme koji ju sputavaju u svakodnevnom životu. Ana Butigan filmove je počela snimati još u srednjoj školi koju je pohađala u Rijeci. Snimanje kratkometražnih filmova socijalne i obiteljske tematike nastavila je i tijekom studija režije kojeg je upisala 2018. na Akademiji umjetnosti u Beogradu.

Od ostalih autorica svakako vrijedi spomenuti Belu Bračko Milešević s njenom svjetskom premijerom Sve kaj ti nikad ne budem rekla. Radi se o izuzetnoj mladoj nadi s vrlo zanimljivim izričajem. Lani je debitirala na LFF-u, a ove godine se vratila s još jednim odličnim filmom.

Film Sad sam ja Irena, Jasmine Beširević donosi priču o mladoj ženi koja se vraća u prošlost i prisjeća suprugova zlostavljanja, dok film Split renomirane suvremene multimedijalne umjetnice Renate Poljak prikazuje intimnu priču o razvodu smještenu u redateljičinom rodnom gradu. Iz suptilne atmosfere filma polako izvire paralela između grada Splita (eng. to split – razdvojiti) i dvoje ljudi čiji se putevi razilaze. Žica, renomirane Tihe K. Gudac, donosi priču o ilegalnim migrantima na hrvatsko-slovenskoj granici čiji dolazak uznemiruje svakodnevicu male miroljubive zajednice i počinje buditi duhove prošosti. Film je dobio nagradu filmskih kritičara FIPRESCI na ovogodišnjem ZagrebDOX-u.

Film o seksualnom nasilju Đure Gavrana Jedna od nas bit će povod za tribinu koja će se održati zadnji dan 19. Liburnia Film Festivala u suradnji s udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudske prava.

Više o svim filmovima (u konkurenciji i izvan konkurencije) 19. LFF saznajte OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.