Zanimanje taksistica – svi izazovi ovog posla za jednu ženu

2020-09-11T20:19:36+02:0014. siječnja 2020.|Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Ovih se dana od naših političara moglo čuti kako će građani Hrvatske, a posebice Zagreba, pored brojnih političkih, osjetiti i konkretne financijske dobrobiti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Bio je ovo povod da provjerimo kakvo je stanje na terenu kada je riječ o uslugama prijevoza.

Sugovornica na ovu temu bila nam je taksistica Ivana Rajčić koja radi za Radio Taxi Zagreb. Kaže kako se trenutno ne osjeti značajniji porast potražnje za uslugom taksi prijevoza, ali da se to svakako očekuje potkraj siječnja kada će u Zagreb početi pristizati brojna strana izaslanstva, medijski izvjestitelji, sudionici konferencija…

Usput nam priča i kako je započela njena vozačka karijera: „Moj tadašnji dečko je tvrdio da sam nesposobna, da taj posao jednostavno nije za žene, a ja sam razmišljala ako žene danas vode multinacionalne kompanije, pa onda svakako mogu i voziti taxi.“

Foto: Ivana Rajčić

Ipak priznaje da na prvu niti njena obitelj nije reagirala blagonaklono na njen izbor: „Majka nije bila presretna radi opisa posla, govorila je da nije lako biti stalno za volanom, pa onda priče tko zna tko će ti sjesti u auto itd… Ocu također nije bilo drago, radi rizika, no njegovo tumačenje je da svaki posao koji se dobro i savjesno obavlja častan posao i ja sam ustrajala.“

Ističe da posao vozačice obavlja sa strašću i da primjećuje kako je sve više žena u ovom poslu. Kaže da je muške kolege dobro prihvaćaju, daju joj podršku ali da ima i onih jalnih.

„Kada je riječ o putnicima, oni su oduševljeni, bude i reakcija tipa „wauu žena će me voziti“. Znalo je biti i neugodnosti, ali one su se otkad radim za ovog poslodavca svele na minimum. Ove mušterije su primjetno kulturnije“ priča ova 29-godišnjakinja.

Unatoč činjenici da posao obavlja po vlastitom rasporedu, naglašava da je teško uskladiti privatni i poslovni život. Njoj pogotovo jer joj je i suprug vozač taksija i radi za istog poslodavca, no trenutno si oboje mogu priuštiti život na kotačima.

“Takva je naša vrsta posla, dok drugi odmaraju mi najviše radimo. Evo jedan nedavni primjer, rad na Novu godinu je jako stresan, treba biti pažljiv koga se pušta u vozilo, ali je dosta financijski isplativ. Inače, posao je jako dinamičan i puno se iz njega može naučiti…“ zaključuje taksistica Ivana Rajčić.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.