Piše: Antonija Dujmović

Jedna od preporučenih mjera suzbijanja širenja koronavirusa je smanjenje društvenih kontakata i ostanak u kući koliko je to god moguće. S tim ciljem pokrenuta je i kampanja #ostajemdoma koju su podržale naše brojne javne osobe. Na žalost, za neke obitelji provođenje više vremena u zajedničkom prostoru predstavlja potencijalnu opasnost od eskalacije nasilja.

Poznato je kako različite krizne situacije u društvu, poput rata ili ove s kojom se danas suočavamo, značajno povećavaju rizik za pojavu nasilja prema ženama i nasilja u obitelji. Socijalnu izolaciju neke osobe prihvaćaju lakše, druge pak teže, no svejedno ona općenito negativno utječe na psihičko zdravlje ljudi.

U slučajevima kada je kod partnera već ranije postojalo nasilno ponašanje, situacija da su primorane provoditi puno više vremena s njim i to vrlo često u malim stambenim jedinicama, za neke žene znači život u svakodnevnom strahu.

Pored toga, dodatni problem čini i odvojenost žene od njene uobičajene mreže podrške (prijatelja/ica, rodbine, drugih članova obitelji…) ali i činjenica da je u kriznim situacijama oslabljena i podrška servisa koji inače pružaju različite oblike pomoći ženama i djeci.

Slijedeći upute Stožera civilne zaštite Hrvatske vezane uz pandemijsku situaciju u zemlji savjetovališta i institucije usmjerene na pomoć žrtvama nasilja u obitelji trenutno ne provode osobna savjetovanja, no ističu da su njihove usluge i dalje dostupne putem telefona i elektroničke pošte.

Posebno u ovoj situaciji moramo postati svjesni da nasilje nije privatna stvar i da je naša odgovornost pomoći svima za koje znamo (ili sumnjamo) da u svoja četiri zida trpe nasilje. Najmanje što se može učiniti je pozvati policiju ili najbliži servis za pružanje pomoći žrtvama. Popis skloništa i savjetovališta diljem Hrvatske za žene žrtve nasilja možete pronaći OVDJE.