Zajedničko provođenje više vremena u kući povećava rizik od nasilja u obitelji

2020-03-19T21:29:58+01:0019. ožujka 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Jedna od preporučenih mjera suzbijanja širenja koronavirusa je smanjenje društvenih kontakata i ostanak u kući koliko je to god moguće. S tim ciljem pokrenuta je i kampanja #ostajemdoma koju su podržale naše brojne javne osobe. Na žalost, za neke obitelji provođenje više vremena u zajedničkom prostoru predstavlja potencijalnu opasnost od eskalacije nasilja.

Poznato je kako različite krizne situacije u društvu, poput rata ili ove s kojom se danas suočavamo, značajno povećavaju rizik za pojavu nasilja prema ženama i nasilja u obitelji. Socijalnu izolaciju neke osobe prihvaćaju lakše, druge pak teže, no svejedno ona općenito negativno utječe na psihičko zdravlje ljudi.

U slučajevima kada je kod partnera već ranije postojalo nasilno ponašanje, situacija da su primorane provoditi puno više vremena s njim i to vrlo često u malim stambenim jedinicama, za neke žene znači život u svakodnevnom strahu.

Pored toga, dodatni problem čini i odvojenost žene od njene uobičajene mreže podrške (prijatelja/ica, rodbine, drugih članova obitelji…) ali i činjenica da je u kriznim situacijama oslabljena i podrška servisa koji inače pružaju različite oblike pomoći ženama i djeci.

Slijedeći upute Stožera civilne zaštite Hrvatske vezane uz pandemijsku situaciju u zemlji savjetovališta i institucije usmjerene na pomoć žrtvama nasilja u obitelji trenutno ne provode osobna savjetovanja, no ističu da su njihove usluge i dalje dostupne putem telefona i elektroničke pošte.

Posebno u ovoj situaciji moramo postati svjesni da nasilje nije privatna stvar i da je naša odgovornost pomoći svima za koje znamo (ili sumnjamo) da u svoja četiri zida trpe nasilje. Najmanje što se može učiniti je pozvati policiju ili najbliži servis za pružanje pomoći žrtvama. Popis skloništa i savjetovališta diljem Hrvatske za žene žrtve nasilja možete pronaći OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.