Za žene u znanosti – četiri hrvatske znanstvenice nagrađene prestižnom stipendijom

2020-05-05T18:05:47+02:005. svibnja 2020.|Znanost|

Antonija Dujmović

Lidija Kanižaj i Nataša Vučemilović-Alagić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu te Antonia Ressler s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Anamarija Šestak s Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku četiri su talentirane znanstvenice iz područja prirodnih znanosti koje su ugledni hrvatski znanstvenici izabrali za ovogodišnje stipendistice Nacionalnog programa “Za žene u znanosti”.

Program se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture već četrnaestu godinu zaredom, a potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti.

S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa u svijetu, do izražaja je još jednom došla važnost neprestanog ulaganja u znanost i izvrsnost. Svijet više nego ikad treba inovativnost i znanstvena rješenja, a jedan od programa koji podupire takav stav je i Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti”, stoji u priopćenju organizatora.

„Stipendija Nacionalnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“ predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad, ali ponajviše je poticaj za ustrajnost u radu u znanosti. To je izazovan posao koji zahtjeva vrijeme i strpljenje uz zadržavanje entuzijazma unatoč mnogim neuspjelim laboratorijskim eksperimentima. Ova nagrada poručuje da se predani rad i želja za napretkom prepoznaju i nagrađuju te sam sigurna da je pravi poticaj za mnoge znanstvenice u Hrvatskoj“, istaknula je stipendistica Antonia Ressler s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (naslovna fotografija).

Svijet treba znanost, a znanost treba žene

Prema izvješću UNESCO-va Zavoda za statistiku za 2019. godinu, udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto, dok je prema podacima objavljenim u statističkom izvješću Europske komisije She Figures 2018. u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica. Iako su u većini zemalja EU žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 posto.
Toj pozitivnoj statistici zasigurno je pridonio i Nacionalni program stipendiranja L’Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“ koji je zaključno s ovom godinom nagradio 54 izvanredne hrvatske znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

„Znanje i znanost su podloga za razvoj novih tehnologija ili usavršavanje postojećih i bez njih nema napretka ni povećanja kvalitete života ljudi. Važno je poticati rad znanstvenika diljem svijeta jer razni znanstvenici različito razmišljaju te donose nove ideje koje mogu omogućiti pronalazak najboljeg rješenja za neku situaciju. Kontinuirano ulaganje u znanost može nas bolje pripremiti na situacije poput epidemije koronavirusa te nam pomoći da preveniramo i brže reagiramo na krizne situacije, bez obzira o kojem području se radilo“, naglasila je stipendistica Lidija Kanižaj s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Foto: Lidija Kanižaj, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, stipendistica programa “Za žene u znanosti”

L’Oréal – UNESCO-ov program „Za žene u znanosti“ uvelike pridonosi poboljšanju položaja i zastupljenosti žena u znanstvenim zanimanjima te nadahnjuje mlade znanstvenice diljem svijeta. Jedna od njih je i doc. dr. Petra Klepac, Hrvatica koja je dobila stipendiju međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO „For Women in Science“ 2007. godine u Parizu. Doc. dr. sc. Klepac danas radi na glasovitoj Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu te je članica Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH. Također, doc. dr. sc. Klepac radi na istraživanju proučavanju širenja koronavirusa od trenutka njegove pojavnosti te je najbolji dokaz kako mlade znanstvenice treba poticati u svim fazama njihove istraživačke karijere.

Foto: Anamarija Šestak, Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, stipendistica programa “Za žene u znanosti”

Ovogodišnje stipendistice nagrađene su za svoj doprinos u stvaranju društva znanja jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Mlade nade hrvatske znanosti odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Foto: Nataša Vučemilović-Alagić, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, stipendistica programa “Za žene u znanosti”

Predsjednik Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“ akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je izbor ovogodišnjih stipendistica bio težak i zahtjevan jer je zaprimljen veliki broj izvrsnih i kvalitetnih prijava.

„Ovogodišnje stipendistice istaknule su se svojim dosadašnjim znanstvenim radom, ali i velikim potencijalom za razvoj uspješne karijere u znanosti. Time će zasigurno uvelike pridonijeti i cjelokupnom razvoju hrvatskog društva jer su upravo znanost, znanje i istraživanja presudni za razvitak svake države“, naglasio je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva programa.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.