Za jednaka prava, plaće, mirovine – žene u Hrvatskoj mjesečno zarade prosječno tisuću kuna manje od muškaraca

2020-11-24T20:39:37+01:0024. studenoga 2020.|Gospodarstvo, Institucije, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Na završnoj konferenciji dvogodišnjeg projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” kojemu je fokus bio na podizanju svijesti građana o društvenom problemu rodnog jaza u plaćama i mirovinama s ciljem smanjenja rizika od siromaštva za žene u Hrvatskoj, nositeljica projekta, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osvrnula se na provedbu ovog EU projekta.

Pravobraniteljica je podsjetila na podatke o plaćama iz 2018. prema kojima su muškarci u Hrvatskoj prosječno zaradili nešto više od 8 800 kuna, a žene 7 700 kuna mjesečno što predstavlja razliku veću od 1 000 kuna.

Putem istraživanja i analiza u okviru ovog projekta, koji je započeo 1. listopada 2018., a završava 31. prosinca 2020., dobivena su nova znanja za bolje razumijevanje uzroka i posljedica jaza u plaćama i mirovinama, kreiran je edukacijski program te definirane mjere za smanjenje jaza. Neke od njih su transparentnost plaća u svim djelatnostima, ujednačenje mehanizama plaćanja plaća, uvođenje rodne ravnoteže u strukturu zaposlenih s ciljem uklanjanja horizontalne i vertikalne segregacije te povećanje plaća u dominantno ženskim sektorima.

Pored navedenog, potrebno je unaprijediti sustav roditeljskog dopusta kako bi se postigla veća uključenost očeva u roditeljsku brigu o djeci te ojačati dostupnost vrtića za djecu i domova za starije osobe o kojima žene znatno češće skrbe od muškaraca.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da prema Eurostatovim podacima, Hrvatska po pitanju jaza u plaćama stoji mnogo bolje od europskog prosjeka. U Hrvatskoj stopa jaza iznosi 10,5 posto dok je prosjek EU 27 iznad 14 posto. Govoreći o razini stope nezaposlenosti, ministar je istaknuo kako je ona trenutno na razini iz veljače ove godine.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da su jednaki uvjeti na tržištu rada za žene i muškarce ekonomsko i društveno pitanje. Podsjetio je na činjenicu da u našem visokoobrazovnom sustavu dominiraju žene (60 posto diplomiranih) te da ih je više i među ukupno visokoobrazovanim zaposlenicima (36,2 posto su žene, a 24,1 posto muškarci). Istaknuo je problem razlike u odabiru zanimanja zbog čega djevojčice dominiraju u gimnazijama i umjetničkim školama, dok su dječaci većina u industrijskim, tehničkim i obrtničkim usmjerenjima.

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku iznijela je podatke da su žene najslabije plaćene u odnosu na muškarce u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo te financijskoj i osiguravateljskoj industriji, dok su u građevini i rudarstvu bolje plaćene od muškaraca zbog činjenice da su u tim zanimanjima žene zaposlene na bolje plaćenim radnim mjestima.

Nositeljica projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova a partneri su: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikat umirovljenika Hrvatske i  Institut za ravnopravnost žena i muškaraca (Belgija) te državna tijela koja daju potporu su: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Državni zavod za statistiku.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.