Women At Sea – retreat za žene koje žele pronaći mir unutar sebe, prodisati, otvoriti srce i jesti fino, a zdravo

2022-05-30T19:44:44+02:0030. svibnja 2022.|Posao|

Piše: Bojana Guberac

More, sunce, vjetar u kosi, zdrava prehrana, čišćenje na razini uma, duha i tijela uz žensko osnaživanje – upravo je to ideja novog retreata za žene Women At Sea.

„Ideja retreata se rodila kada smo shvatile da nečeg, barem sličnog, na katamaranima na moru i to samo za žene jednostavno – nema. Ideju smo realizirale dosta brzo jer sam nedavno završila cjeloživotni program za rad na sebi, koji mi se toliko dopao da sam htjela da se taj lifestyle i način življenja prenese i na naše gošće na katamaranima. Mi ženama pružamo jedan high level odmor, ali i ulazak u sebe i dajemo im alate kojima mogu transformirati same sebe iz dana u dan kroz tjedan dana koliko traje retreat, ali i nakon. S obzirom na to da zaista već sada ima puno upita, vrlo brzo ćemo na našem webu womenatsea.hr objaviti kako izgledaju dani i radionice na retreatu“, govori na početku našeg razgovora osnivačica projekta 25-godišnja Paola Marotti.

Ekipa žena koja radi na projektu iz dana u dan raste. Skiperica na retreatu bit će Zrinka Hrvoj, naša poznata jedriličarka i magistra kineziologije. Nekada je vodila charter i radila u turističkoj agenciji, a godinama kao i Paola radi kao učiteljica skijanja u inozemstvu. Trenutno je, u svom fitness prostoru, Mint Fitness Factory, najviše posvećena holističkim pristupu u treniranju, i nudi čak šest različitih vrsta joge. Zrinka je, kaže Paola, bila prirodni odabir za retreat. Osim Zrinke nedavno se projektu priključila Arijana Aska, glazbena pedagoginja, certificirana učiteljica joge koja ima dvije edukacije za joga učitelja, jednu iz Hrvatske, a drugu s Balija gdje je naučila mantre i rad s dahom. Arijana će na retreatu voditi radionice svjesnog disanja, meditacije, prakticirat će razne vrste joge, a vodit će i vokalne kupke te grupno pjevanje mantri. Tu je i Erika Popović kao strateška i PR managerica iz Amsterdama te Maja Repušić kao urednica portala i platforme u pripremi.

Women At Sea / Foto: Sanja Prodan

„Žene koje žele pronaći mir unutar sebe, prodisati, otvoriti srce i naravno jesti fino, a opet lagano i zdravo, koje žele steći nove vještine i iskustva na našim radionicama ploveći i otkrivajući skrivene dragulje Jadranske obale na prekrasnom katamaranu, uživati, sunčati i kupati se te naučiti biti same sa sobom, ali i u zajednici predivnih žena koje dijele slične interese – ovaj retreat je za vas“, poručuje Paola, inače studentica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, profesionalna skijašica, ISIA učiteljica skijanja, skiperica i stjuardesa na katamaranima i jahtama na Jadranu. A usavršila se je i kao kuharica i sommelierka pa se, naravno, nametnulo pitanje – kako sve stiže?

„Stalno u potrazi za nečim novim, to nam je nekako u familiji. Skijanjem sam se profesionalno bavila do petnaeste godine, a trenutno sam aktivna internacionalna učiteljica skijanja, skiperica, stjuardesa, samouka kuharica i prvostupanjska sommelierka. U slobodno vrijeme surfam u Windsurf Centru Marotti svog starijeg brata Enrica, svjetskog prvaka u windsurfu i vozim rally s tatom“, kaže nam ova svestrana mlada djevojka kojoj su ljubav prema moru „usadili“ tata i stariji brat.

„Ljetujem na jedrilicama otkad znam za sebe, a nešto kratko sam probala i voziti ´optimiste´ u Opatiji. Onda sam se počela baviti skijanjem i na kratko zaboravila na jedrenje, no kako se ovi sezonski poslovi nadovezuju jedan na drugi, tako sam se napokon vratila i jedrenju pred koju godinu“, govori nam Paola koja je 2018. preplovila Baltik, Sjeverno more, Gibraltarski prolaz, Sredozemno more i doplovila u Split za 25 dana s tri skipera i skipericom.

„Kako se u životu obično bitne stvari događaju „slučajno“, i ovo je bio običan, ali jako uspješan transfer jednog katamarana na kojem sam onda kasnije nastavila raditi. Na taj način i većina skiperica i skipera, kada tek dobiju svoju licencu, hvataju milje na moru i navikavaju se kako je biti na brodu prije nego se susretnu s gostima i ozbiljnih tjednim charterima“, kaže o iskustvu nakon kojeg je dobila ponudu da radi kao stjuardesa na jahtama.

„Brzo sam pohvatala posao stjuardese jer sam ophođenje s gostima i manire savladala na sommelierskom treningu. A što se tiče kuhanja, tu je najzaslužnija mama, ona je uvijek okupljala i obitelj i prijatelje i radila zaista prave gozbe. Zbog nje sam se najviše zaljubila u kuhinju i počela eksperimentirati s kuhinjom bez mesa i ribe jer sam i sama prigrlila taj način ishrane. Sve naučeno odmah primjenjujem kuhajući na jahtama i luksuznim katamaranima. Ono što sam naučila radeći kao stjuardesa je da osjećam užitak kada drugima bude lijepo. Bitno je ne zaboraviti na sebe, zato sam okrenuta prema sebi, svojoj nutrini: oduvijek puno čitam, meditiram i bavim se jogom. Prošla sam razne radionice i od malena se interesirala za holistički životni stil, od prehrane do provođenja vremena u prirodi i na kraju otkrila da je sve zapravo u nama. Samo treba određenim metodama i vježbicama doći do toga.“

Women At Sea / Foto: Sanja Prodan

Posljednjih godinu dana, priča nam Paola, odlazila je na programe i retreate prijateljica. Učeći od njih, zamišljala je Women At Sea – retreat na moru, daleko od gradske buke i svjetala, uz šum mora i vrijeme za upoznavanje i transformaciju sebe.

Osim projekta Women At Sea, 25-godišnja studentica pokretačica je i tečaja Žena na moru. Radi se o tečaju za stjuardese na jahtama. Kako se bavi podučavanjem skijanja na hrvatskom i engleskom jeziku za sve uzraste prijenos znanja joj nije stran.

Charteri i agencije se žale da nema dovoljno stjuardesa ili da nisu prošle nikakvu obuku pa sam odlučila pronaći način kako ih pripremiti za jednu ulaznu fazu u taj svijet kada već postoji potražnja. Nastojimo to držati na što višem nivou kako bi im, kada već krenu, bilo lakše, ali da i gosti i posada budu zadovoljni njihovom pripremom. Sam tečaj se održava na luksuznom katamaranu u Rijeci i odvijat će se dijelom i na kopnu s profesionalnim sommelierkama i kuharicama prije nego što cijelu priču premjestimo u okvire broda i cure upoznamo s primjenjivanjem teorije u praksi“, zaključuje za Žene i mediji Paola Marotti koja dogodine planira i tečaj za skiperice i kuharice na brodovima.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.