WOMEN ABOUT WOMEN Sonja Švec Španjol: Položaj samostalnih umjetnica i nezavisnih kustosica nije nimalo lak

2021-04-02T13:08:54+02:002. travnja 2021.|Kultura|

Piše: Nikolina Blažanović

Izložbu „Women about women“ (Žene o ženama) kao dio međunarodnog umjetničkog projekta „Rise of women in culture in Western Balkan“ (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu) posjetitelji su mogli pogledati tijekom ožujka u Galeriji Prica u Samoboru. Cilj projekta je ukazati na ulogu i značaj žena u oblikovanju kulture i društvene stvarnosti te povećanje vidljivosti umjetnica. Uz to se žele povezati sektori u kulturi, potaknuti suvremena produkcija i suradnja između ženskih umjetnica, kustosica, udruga i ostalih. Više o izložbi, projektu te položaju kustosica i umjetnica rekla nam je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

„Međunarodna grupna izložba “Women about women” okuplja pet nezavisnih kustosica iz pet zemalja (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija) koje su izabrale po pet umjetnica iz svoje zemlje, a koje u svom umjetničkom djelovanju tematiziraju pojam žene u različitim medijima i kroz različite aspekte i pristupe. Kao kustosica i selektorica za Hrvatsku odabrala sam pet akademskih likovnih umjetnica iz različitih dijelova Hrvatske koje su zastupljene na izložbi, a to su: Ivana Bajcer, Marina Ćorić, Mirela Blažević, Mateja Rusak i Lena Kramarić“, kaže nam Sonja.

U Samoboru se izložba 9. ožujka, zbog epidemioloških mjera, otvorila putem live streama. Tu večer se održalo i stručno vodstvo kroz postav za javnost pri čemu je moglo sudjelovati najviše 25 ljudi. Idući dan, 10. ožujka, održan je okrugli stol na temu „Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas“. Osmislila ga je i moderirala kustosica Švec Španjol, a sudjelovale su same umjetnice izložbe.

Ivana Bajcer, Lena Kramarić, Sonja Švec Španjol, Mateja Rusak, Marina Ćorić, Mirela Blažević

No, to nije sve. U proljeće 2022. godine će se u Zadru u organizaciji Udruge Prizma, koja je organizatorica u projektu ispred Hrvatske, održati umjetnička rezidencija.

„Zamišljeno je da na rezidenciji sudjeluje po pet mladih umjetnica iz partnerskih zemalja (Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije) te pet mladih umjetnica iz Europske unije. U prvom kvartalu 2022. godine bit će javno objavljen poziv umjetnicama za sudjelovanje na umjetničkoj rezidenciji, a selekciju umjetnica će izvršiti kustosice uključene u provedbu projekta. Osim što će umjetnice imati priliku 14 dana za umjetničko stvaranje, upoznavanje i ostvarivanje suradnje, bit će osmišljeni i popratni sadržaji kao što su okrugli stol i studijske posjete glavnim akterima nezavisne kulturne scene u Zadarskoj županiji i javnim ustanovama koje promiču razvoj kulturne i kreativne industrije, kao što je Centar za kreativne industrije u Zadru.

Tijekom rezidencije mlade umjetnice će imati priliku učiti o VR tehnologiji i virtualnim galerijama, a radovi nastali na umjetničkoj rezidenciji bit će izloženi na završnoj izložbi kao i u virtualnoj galeriji. Želja je omogućiti mladim umjetnicama iz regije i Europske unije da se upoznaju, umreže, stvaraju i razvijaju svoje kreativne potencijale, kao i da se upoznaju s glavnim akterima nezavisne kulturne scene i kreativne industrije, te uče i koriste nove tehnologije u svome umjetničkom radu i predstavljanju“, objašnjava.

Ovaj projekt će trajati dvije godine tijekom kojih će se organizirati grupna putujuća izložba i mnoge druge aktivnosti koje uključuju snimanje dokumentarnog serijala i provođenje istraživanja koje će dati relevantan uvid u položaj i percepciju kustosica i likovnih umjetnica u regiji. Izložba je u siječnju ove godine bila predstavljena u Srbiji, tijekom veljače je gostovala u Crnoj Gori, do 28. ožujka je bila otvorena u Galeriji Prica u Samoboru, a zatim putuje u Sloveniju i svoje putovanje završava izložbom u svibnju u Sjevernoj Makedoniji. Na izložbi sudjeluje ukupno 25 umjetnica iz pet zemalja.

Zanimalo nas je i kakav je položaj umjetnica i kustosica u Hrvatskoj. „Do sada nije provedeno relevantno istraživanje koje bi nam dalo konkretan uvid i odgovor na to pitanje, pa mogu samo odgovoriti iz osobnog iskustva. Položaj samostalnih umjetnica i nezavisnih kustosica je daleko teži od stalno zaposlenih kolegica, isključivo zbog potpune neizvjesnosti što nam budućnost donosi i činjenice da ne nemamo osigurane stalne prihode već ovisimo o svakom pojedinom angažmanu i projektu, ne znajući što će i kako biti idući mjesec ili iduću godinu. Posebice sada u doba pandemije koja se teško odrazila na život svih nas, a naročito na život samostalnih umjetnika i umjetnica ne samo likovnih, već svih umjetničkih područja kada su kulturno-umjetnički sadržaji bili u potpunosti obustavljeni tijekom lockdowna, a i sada kada su mjere stroge i još uvijek ne omogućavaju djelovanje u punom kapacitetu što automatski znači i nemogućnost ostvarivanja financijskih prihoda od umjetničke djelatnosti“, naglašava.

Na koncu smo se dotaknuli važnosti ovakvih projekata. „Kad je riječ o međunarodnim suradnjama one se u pravilu baziraju na međuinstitucionalnoj suradnji, a u ovom projektu je naglasak stavljen na suradnji nezavisnih kustosica odnosno kustosica koje rade kao freelanceri i time je omogućena suradnja, povezivanje i umrežavanje nezavisnih kustosica i umjetnica. Isto tako, činjenica da izložba putuje kroz pet zemalja zapravo otvara mogućnost promocije i veće vidljivosti i kvalitetne prezentacije hrvatskih umjetnica u cijeloj regiji. Organizacija popratnih sadržaja kao što je okrugli stol na temu “Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas” otvara mogućnost veće senzibilizacije i upoznavanja javnosti s položajem i mogućnostima djelovanja likovnih umjetnica. Naime, iz prve ruke javnost može čuti s kojim problemima se umjetnice susreću i kako je njihov rad valoriziran u društvu. Isto tako, iskoristila bih priliku i zahvalila svima koji su podržali ovaj projekt bilo medijski bilo dolaskom na izložbu ili praćenjem naših online sadržaja, tj. svima onima koji podržavaju, pohode i vjerno prate kulturu i umjetnost i ne dopuštaju da ona utihne i zamre u ovim teškim vremenima, već shvaćaju, vjeruju i potiču umjetnike da, unatoč svemu, nastave u svom umjetničkom djelovanju“, zaključuje kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.