Valentini Pereglin i Nataši Muždalo priznanja Europskog fair play pokreta

2020-08-31T13:11:30+02:0029. kolovoza 2020.|Sport|

Dvije Hrvatice dobitnice su godišnjih priznanja Europskog fair play pokreta (EFPP). Trofejna samostreličarka Valentina Pereglin i zaslužna sportska dužnosnica Nataša Muždalo našle su se među deset izabranih pojedinaca i udruga sa Starog kontinenta.

Europsku fair play diplomu Pereglin je zavrijedila u kolovozu prošle godine nesvakidašnjom gestom na SP-u u Rusiji. Svjesna da joj je dodijeljena nezaslužena srebrna medalja u gađanju samostrelom na 50 metara (zbog sudačkog previda u bodovanju) te vođena sportskom i ljudskom korektnošću, odmah je po proglašenju pobjednica predala srebrnu kolajnu trećeplasiranoj suparnici iz Njemačke.

Nakon tog čina, ostala je i bez brončane medalje te završila kao četvrtoplasirana na svijetu. No, ubrzo je i nagrađena Plaketom za fair play Međunarodne samostrelske federacije, a krajem 2019. godine – na HOO-ovoj svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta – uručena joj je i godišnja Nagrada HOO-a za fair play.

Hrvatski fair play odbor (HFPO) kandidirao je Valentinu Pereglin i za europsku nagradu, a kao jednu od heroina fair playa u proteklom razdoblju prepoznalo ju je povjerenstvo u sastavu: Katarina Raczova (Slovačka), Biserka Vrbek (Hrvatska), Baiba Veisa (Latvija) i Kveta Peckova (Češka), pod predsjedavanjem legendarnog slovenskog gimnastičkog olimpijca Miroslava Cerara.

Isto povjerenstvo odlučilo je i o dodjeli EFPP-ova priznanja pod nazivom Duh fair playa (Spirit of fair play) Nataši Muždalo. Voditeljica Službe za športski standard u donedavnom SDUŠ-u istaknula se kroz aktivnosti Hrvatskog fair play odbora u kreiranju i praktičnoj primjeni brojnih promotivnih materijala na temu fair playa u sportu, ali i svakodnevnom životu.

Posebno vrijedan je serijal brošurnih bontona – najprije za predškolski uzrast te za učenike svih dobnih skupina, a ove godine tiskan je i Bonton ponašanja u športu za trenere, kojeg je sadržajno oplemenio i nogometni izbornik Zlatko Dalić.

Zbog pandemije Covid-19 mali su izgledi da će priznanja EFPP-a biti uručena na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti udruge, a veća je vjerojatnost da će biti dostavljena nacionalnim fair play odborima koji će ih potom uručiti laureatima.

Izvor: Vinko Knežević/HOO
Foto: screenshot/croatian crossbow

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.