Utjecaj pandemije na ravnopravnost spolova u fokusu njemačkog predsjedanja Vijećem EU

2020-07-14T21:54:52+02:0014. srpnja 2020.|Institucije|

Obzirom da je Njemačka 1. srpnja 2020. godine započela predsjedanje Vijećem Europske unije, predstavnica Njemačke obavijestila je sudionike video sastanka Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (GEC) održanog 8. i 9. srpnja o predstojećim aktivnostima vezanim uz rodnu ravnopravnost.

Njemačko predsjedanje je stavilo u fokus utjecaj pandemije na rodnu ravnopravnost postavljajući dva prioriteta: a) rješavanje razlika u plaći između žena i muškaraca (s posebnim osvrtom na neplaćeni rad brige), i b) borba protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Budući da je pandemija Covida-19 pogodila sve države članice Vijeća Europe glavna tematska diskusija vodila se oko utjecaja krize na rodnu ravnopravnost. Pojedine države iznijele su aktivnosti poduzete oko sprječavanja utjecaja krize na tržište rada, podjelu rada brige, rodno uvjetovano nasilje i zdravlje.

Prije početka rasprave, Cecile Greboval, predstavnica Odjela za ravnopravnost spolova Vijeća Europe, upoznala je sudionike s podacima prikupljenim u 6 država članica. Kao jedan od glavnih izazova istaknula je disproporcionalni utjecaj pandemije na žene pri sudjelovanju u različitim društvenim odnosima.

Predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova prezentirala je članovima Komisije aktivnosti provedene u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije, u segmentu ravnopravnosti spolova. 

Vezano uz to izdvojila je četiri događaja: sastanak Skupine visoke razine Europske komisije za uvođenje načela ravnopravnosti spolova u javne politike, EU Konferenciju visoke razine „Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!“, doručak povodom međunarodnog dana žena „Snažne žene-jaka Europska unija“ te Zaključke Vijeća Europske unije o utjecaju dugoročne skrbi u kući na ravnotežu privatnog i poslovnog života predložene od strane hrvatskog predsjedništva.

Na sastanku Odbora stalnih predstavnika Zaključke o utjecaju dugoročne skrbi podržalo je 26 zemalja članica Europske unije, osim Mađarske.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.