Utjecaj digitalizacije i pandemije na radni život muškaraca i žena u fokusu Indeksa ravnopravnosti spolova 2020.

2020-10-12T12:00:42+02:0012. listopada 2020.|Civilno društvo, Institucije, Posao|

Pripremila: Antonija Dujmović

Europski institut za ravnopravnost spolova krajem listopada objavit će godišnji Indeks ravnopravnosti spolova. EIGE najavljuje da je ove godine naglasak stavljen na način kako su digitalizacija i pandemija Covida-19 utjecali na radni život žena i muškarca.

Indeksom 2020. osvijetlit će se manje istražene teme, poput pojave novih vrsta poslova organiziranih putem internetskih aplikacija, kao što su usluge prijevoza, dostave hrane ili sredstva za čišćenje u domaćinstvu. Index donosi odgovore na pitanja tko radi ove poslove te potiču li oni ili koče ravnopravnost spolova.

Indeks će također istražiti učinke digitalizacije za neke skupine koje se suočavaju s dodatnim poteškoćama, poput žena s invaliditetom ili žena migrantskog i etničkog porijekla.

Kao i uvijek, vrhunac Indeksa je bodovanje ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji i svim državama članicama. Svaka zemlja dobiva detaljnu analizu koja pokazuje njen napredak od 2010. godine, postignuća i područja za poboljšanje.

Indeks ravnopravnosti spolova važan je alat za donošenje politika za mjerenje napretka rodne ravnopravnosti u EU. Svake godine daje EU i državama članicama ocjenu od 1 do 100. Ocjena od 100 značila bi da je zemlja postigla punu ravnopravnost žena i muškaraca.

Rezultati se temelje na razlikama između žena i muškaraca i razinama postignuća u šest temeljnih kategorija: posao, novac, znanje, vrijeme, snaga i zdravlje i njihovim potkategorijama. Indeks također ima dva dodatna područja: nasilje nad ženama i zaustavljanje nejednakosti.

Indeks daje vidljivost područjima koja trebaju poboljšanja i podržava kreatore politike u osmišljavanju učinkovitijih mjera za rodnu ravnopravnost.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.