Ustrojavaju se mobilni timovi u svrhu jačanja podrške obiteljima i djeci u ruralnim područjima

2019-07-11T17:30:18+02:009. srpnja 2019.|Institucije|

Kako bi se osigurao bolji pristup uslugama socijalne skrbi za obitelji koje žive u udaljenim područjima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF-ov ured za Hrvatsku uručili su pet automobila obiteljskim centrima Zagrebačke, Ličko-senjske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Vukovarsko-srijemske županije.

Obiteljski centri su ustrojeni kao podružnice Centara za socijalnu skrb i trenutno u Hrvatskoj imamo 19 takvih centara koji pružaju stručnu podršku obiteljima i djeci s fokusom na najranjivije skupine djece.

Zbog udaljenosti i slabije prometne povezanosti neke obitelji nemaju pristup uslugama ovih centara i zato je UNICEF, u suradnji s MDOMSP, osigurao 5 službenih vozila, čime će usluge obiteljskih centara postati dostupnije obiteljima u potrebi.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić najavila je daljnje ustrojavanje obiteljskih centara u svim županijama te jačanje postojećih obiteljskih centara osiguranjem potrebnih uvjeta za rad.

„Planira se ustrojavanje mobilnih timova obiteljskih centara koji bi pružali usluge izvan prostora obiteljskog centra, čime bi se osigurala ravnomjerna dostupnost usluga na cijelom području te usluge približile korisnicima, zbog čega je neophodna i nabava službenih vozila za obiteljske centre“ – kazala je ministrica Murganić.

Nabava automobila dio je višegodišnjeg programa „Za snažniju obitelj“, s ciljem unapređivanja i širenja usluga za obitelji s djecom koje su u sustavu socijalne skrbi. Program, uz opremanje ustanova, uključuje edukaciju stručnjaka u socijalnoj skrbi, zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu, s posebnim naglaskom na osnaživanje bioloških obitelji u krizi, promociju udomiteljstva kao humanog oblika alternativne skrbi i edukaciju udomitelja.

 „Cilj ovog programa jest osigurati kvalitetnu podršku za svaku obitelj kojoj je ona potrebna da prebrodi teške i izazovne životne okolnosti. Pri tome moramo učiniti sve da ona dođe i do obitelji s djecom koje žive daleko od urbanih središta, jer su nerijetko upravo one u posebno teškoj situaciji. Ovim ulaganjima u podršku najranjivijim obiteljima želimo doprinijeti stvaranju ravnopravnijeg i zdravijeg društva“, rekla je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Izvor:Ministarstvo za demografiju, obitelj , mlade i socijalnu politiku

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.