Ured za ravnopravnost spolova predstavio Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027.

2023-11-24T16:38:39+01:0024. studenoga 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske danas je obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama organizacijom događanja na kojem je predstavljeno tiskano izdanje Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine, s Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje do 2024. godine te Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Na događanju, kojeg je pozdravnim govorom otvorila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, Anja Šimpraga, uz ravnateljicu Ureda, mr. sc. Helenu Štimac Radin, izlagale su državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Vedrana Šimundža – Nikolić i voditeljica pravnog tima Ženske sobe, Anamaria Drožđan – Kranjčec.

Potpredsjednica Vlade RH je istaknula značaj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te iskazala svoju podršku Nacionalnom planu te opredijeljenost za njegovu provedbu i podršku u provedbi mjera Akcijskog plana.

Mr. sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske / Foto: Žene i mediji

Ravnateljica Ureda je predstavila Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine te mjere za njegovu provedbu sadržane u pripadajućem Akcijskom planu. Istaknula je je sedam prioritetnih ciljeva na kojima počiva Nacionalni plan te iz kojih proizlaze 33 mjere za njegovu provedbu. Istaknula je kako će za provedbu navedenih dokumenata u prve dvije godine provedbe biti utrošeno gotovo 29 milijuna eura proračunskih sredstava te više od 7 i pol milijuna eura od neproračunskih korisnika. Također, obavijestila je uzvanike/ce o osnivanju Međuresornog radnog tijela za praćenje primjene Nacionalnog plana te ukazala na osnovne odrednice novog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Priopitetna područja obuhvaćena Nacionalnim planom:

1. PROMICANJE LJUDSKIH PRAVA ŽENA I RODNE RAVNOPRAVNOSTI
2. UNAPRJEĐENJE POLOŽAJA ŽENA NA TRŽIŠTU RADA
3. SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA
4. RODNO OSJETLJIVO OBRAZOVANJE
5. UNAPRJEĐENJE POLOŽAJA ŽENA U POLITIČKOM I JAVNOM ODLUČIVANJU
6. UVOĐENJE NAČELA RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA U JAVNIM POLITIKAMA
7. PROMICANJE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA U OKVIRU MEĐUNARODNE POLITIKE I SURADNJE

Državna tajnica Šimundža – Nikolić informirala je skup o predstojećim izmjenama kaznenog zakonodavstva s ciljem poboljšanja zakonskog okvira za prevenciju i zaštitu od rodno utemeljenog nasilja te ukazala na mogući utjecaj navedenih izmjena na sadržaj Protokola. Navedene izmjene planiraju se usvojiti tijekom prosinca.

Foto: Žene i mediji

Predstavnica Ženske sobe, Anamaria Drožđan – Kranjčec predstavila je uzvanicima/ama sadržaj Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, budući da je navedena udruga, kao Centar za žrtve seksualnog nasilja sudjelovala u radu svake od dosadašnjih radnih skupina koje su za zadaću imale ažuriranje Protokola.

Događanje je okupilo brojne uzvanike/ce – saborske zastupnike i zastupnice, predstavnike/ce Vlade i Vladinih ureda, tijela državne i javne vlasti, nevladinog sektora i mnoge druge.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.