UNESCO zagovara sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti kao korak prema rodnoj ravnopravnosti

2020-10-22T16:23:15+02:0022. listopada 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Svaka će mlada osoba jednoga dana morati donositi odluke o svome tijelu, partnerskoj vezi, obitelji i životnim ciljevima. Ipak, mnogi nemaju znanja da te odluke donose pažljivo. Sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti omogućuje mladima da razvijaju i održavaju pozitivne, zdrave veze i da se zaštite od nesigurnih situacija – navodi UNESCO u sklopu aktivnosti zagovaranja seksualnog odgoja kao važnog koraka prema rodnoj ravnopravnosti.

O važnosti sveobuhvatnog obrazovanja o seksualnosti raspravljalo se na Forumu Educate for Equality (Obrazuj za ravnopravnost) u organizaciji UNESCO-a i UN-ove inicijative za obrazovanje djevojaka (UNGEI), održanom od 12. do 16. listopada. Forum je protekao u znaku obilježavanja 25 godina od usvajanja Pekinške platforme za djelovanje i 20 godina otkako je UNGEI pokrenut s ciljem promicanje akcija za obrazovanje djevojčica i rodnu ravnopravnost.

Sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti uključuje obrazovanje o ljudskim pravima, seksualnosti, rodnoj ravnopravnosti, pubertetu, vezama te seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Od presudnog je značaja za mlade ljude kada je riječ o zaštiti od neželjene trudnoće, HIV-a i spolno prenosivih infekcija, promicanju vrijednosti tolerancije, uzajamnog poštivanja i nenasilja u vezama te podršci za siguran prijelaz u odraslu dob.

Forum UNGEI@20 usredotočio se na šest tema: rodno zasnovano nasilje, ekonomska pravda i prava, autonomija tijela, feministička akcija za klimatsku pravdu, tehnologija i inovacije te feministički pokreti i vodstvo. Fokus rasprave o autonomiji tijela i reproduktivnom zdravlju temeljio se na tezi da bi kvalitetan i inkluzivan seksualni odgoj morao biti prioritet za ministarstva obrazovanja i zdravstva.

„Ako želimo vidjeti održivu ravnopravnost spolova, moramo osigurati da i djevojčice i dječaci dobivaju kvalitetno i sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti. Tek tada će moći sami upravljati svojim životima, tijelima i plodnošću te pridonositi pozitivnom, zdravom, poštenom i uljudnom društvu”, rekla je Joanna Herat, voditeljica tima pri UNESCO-ovom odjelu za zdravstvo i obrazovanje.

Govornici na forumu, predstavnici civilnog društva, organizacija mladih i UNESCO-a, složili su se da je vrijeme da se fokus prebaci s akademske razine na cjelovitiji pristup koji prepoznaje značaj utjecaja obrazovanja na sve aspekte života, uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.