Pripremila: Antonija Dujmović

Svake godine 12 milijuna djevojčica mlađih od 18 godina ulazi u brak, 130 milijuna djevojčica širom svijeta još uvijek nije u školi i otprilike 15 milijuna djevojčica u dobi od 15 do 19 godina imaju prisilni seks – upozorava UN Women u povodu Međunarodnog dana djevojčica koji se obilježava 11. listopada diljem svijeta.

Prije nego što su današnje djevojčice uopće rođene, 1995. godine, četvrta Svjetska konferencija o ženama upisala se u povijest usvajanjem Pekinške deklaracije i Platforme djelovanja – vrlo jasnog nacrta osnaživanja žena i djevojaka. Postignuća koja je iznjedrio ovaj dokument zajedno s Konvencijom o pravima djeteta iz 1990. jako su značajna, međutim, unatoč tomu UN Women upozorava da su mnoge obveze prema djevojčicama još uvijek neispunjene.

Organizacija Plan International u svojoj ovogodišnjoj kampanji #GirlsTakeover naglasak stavlja na zahtjeve za radikalnim promjenama u portretiranju djevojčica i mladih žena u filmovima i zabavnoj industriji, udžbenicima, oglašavanju, u video igrama i kroz sve oblike komunikacije.

Podsjećaju da stereotipi, vjerovanja i stavovi ojačani medijima i zabavnom industrijom utječu na način kako djevojčice gledaju na svijet ali i na sebe.

“Najpopularniji svjetski filmovi šalju poruku djevojkama i mladim ženama da je vodstvo uglavnom za muškarce. Žene liderice – bile one predsjednice, izvršne direktorice ili vlasnice tvrtki – daleko je vjerojatnije da će na velikom platnu biti prikazane prvenstveno kao seksualni objekti, djelomično razodjevene ili gole” – upozorava Plan International.