UN Women upitnik izračunava koliko ćete godina života provesti obavljajući neplaćeni rad

2020-06-08T06:56:38+02:006. lipnja 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Prema UN Women žene u prosjeku tijekom svojeg života odrade 10, a muškarci 4 godine neplaćenog rada. Svi pokazatelji upućuju da će globalna pandemija bolesti COVID-19 prouzročiti povećanje broja sati koje žene provode obavljajući kućanske poslove i skrbeći o članovima obitelji. Zatvaranje škola i preopterećenost zdravstvenog sustava već su utjecali na to.

Kako bi se podigla svijest o ovoj činjenici, UN Women je kreirao upitnik u obliku interaktivne infografike koji na temelju određenih parametara – poput vremena provedenog na dnevnoj ili tjednoj osnovi u vođenju kućanstva, čišćenju, kuhanju, kupovini namirnica, brizi o djeci, starijima i bolesnima i sl. – izračunava koliko će u prosjeku godina svoga života neka osoba provesti u neplaćenom radu. Svoju osobnu projekciju možete saznati ispunite li upitnik koji je dostupan OVDJE.

Krute rodne norme razlog su nejednake podjele kućanskih i obiteljskih obveza. Muškarce se smatra hraniteljima, a žene domaćicama zbog čega one često gube mogućnost sudjelovanja u plaćenom radu.

Neke od posljedica

  • Ako se zbroji plaćeni i neplaćeni rad te druge obveze, žene često odrade više sati od muškaraca. Stres ovog stalnog žongliranja odražava se na fizičko i psihičko zdravlje žena.
  • Iako je obrazovanje ljudsko pravo, u teškim i kriznim vremenima djevojčice su često prve koje se izuzima iz škole kako bi preuzele kućanske poslove.
  • Zbog manje vremena provedenog u plaćenom radu, žene i djevojke suočavaju se s povećanom financijskom nesigurnošću i poteškoćama u životu, posebno u starijoj dobi i umirovljenju.

Ipak, postoje načini kako možemo smanjiti opterećenje žena i djevojčica u našem društvu. Za početak, skrb nije posao žene – to je odgovornost svih. Potrebno je uložiti u javne servise – kvalitetne usluge skrbi za djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom kako bi se pružila potpora obiteljima da bolje uravnoteže zajedničke obveze.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.