UN Women ambasadorica Nicole Kidman pozvala da svatko odigra svoju ulogu u borbi protiv nasilja prema ženama

2020-08-14T21:24:27+02:0014. kolovoza 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

UN Women, tijelo Ujedinjenih naroda posvećeno rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena, provodi kampanju jačanja svijesti javnosti o pandemiji u sjeni – porastu nasilja u obitelji i nasilja prema ženama uslijed zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

“Ovo je pandemija u sjeni koja raste usred krize COVID-19 i potrebni su nam globalni kolektivni napori da je zaustavimo. Kako slučajevi COVID-19 i dalje opterećuju zdravstvene usluge te usluge skloništa za žrtve nasilja u obitelji i telefonske linije za pomoć, svi trebamo učiniti više da se riješi problem nasilja prema ženama u odgovoru na COVID-19. Svatko mora odigrati svoju ulogu”, upozorava UN Women.

U kampanju su uključene brojne stručnjakinje i poznate osobe, a jedna od njih je i holivudska glumica Nicole Kidman. U video snimci podsjeća da nas je ova globalna pandemija naučila da dom nije sigurno mjesto za brojne žene i djevojke žrtve nasilja u obitelji.

“Kao i mnoge zemlje u borbi protiv COVID-a 19, imamo priliku stvoriti “novo normalno” – budućnost bez nasilja prema ženama”, kaže UN Women ambasadorica Kidman.

“Kao UN ambasadorica proputovala sam svijetom i imala sam priliku čuti brojne žrtve nasilja. Njihove su priče bolne, srceparajuće i zastrašujuće. Ali te nas žene podsjećaju da je to problem koji ima rješenje, a ono može postojati samo ako osiguramo pomoć”, kaže Kidman ističući svoju ulogu u širenju svijesti o ovom problemu kao i ulogu koju UN Women ima u pružanju podrške organizacijama koje se bave zaštitom žena žrtava nasilja.

“Da bi odigrao/la svoju ulogu u zaustavljanju nasilja prema ženama nauči nešto o ovome problemu, osvijesti prijatelje o postojanju servisa za pomoć, pripremi se koga trebaš nazvati ako je netko u opasnosti, volontiraj ako imaš vremena, doniraj sredstva ako si u mogućnosti”, riječi su kojima holivudska diva poziva na globalno djelovanje protiv nasilja prema ženama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.