Piše: Antonija Dujmović

UN Women, tijelo Ujedinjenih naroda posvećeno rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena, provodi kampanju jačanja svijesti javnosti o pandemiji u sjeni – porastu nasilja u obitelji i nasilja prema ženama uslijed zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

“Ovo je pandemija u sjeni koja raste usred krize COVID-19 i potrebni su nam globalni kolektivni napori da je zaustavimo. Kako slučajevi COVID-19 i dalje opterećuju zdravstvene usluge te usluge skloništa za žrtve nasilja u obitelji i telefonske linije za pomoć, svi trebamo učiniti više da se riješi problem nasilja prema ženama u odgovoru na COVID-19. Svatko mora odigrati svoju ulogu”, upozorava UN Women.

U kampanju su uključene brojne stručnjakinje i poznate osobe, a jedna od njih je i holivudska glumica Nicole Kidman. U video snimci podsjeća da nas je ova globalna pandemija naučila da dom nije sigurno mjesto za brojne žene i djevojke žrtve nasilja u obitelji.

“Kao i mnoge zemlje u borbi protiv COVID-a 19, imamo priliku stvoriti “novo normalno” – budućnost bez nasilja prema ženama”, kaže UN Women ambasadorica Kidman.

“Kao UN ambasadorica proputovala sam svijetom i imala sam priliku čuti brojne žrtve nasilja. Njihove su priče bolne, srceparajuće i zastrašujuće. Ali te nas žene podsjećaju da je to problem koji ima rješenje, a ono može postojati samo ako osiguramo pomoć”, kaže Kidman ističući svoju ulogu u širenju svijesti o ovom problemu kao i ulogu koju UN Women ima u pružanju podrške organizacijama koje se bave zaštitom žena žrtava nasilja.

“Da bi odigrao/la svoju ulogu u zaustavljanju nasilja prema ženama nauči nešto o ovome problemu, osvijesti prijatelje o postojanju servisa za pomoć, pripremi se koga trebaš nazvati ako je netko u opasnosti, volontiraj ako imaš vremena, doniraj sredstva ako si u mogućnosti”, riječi su kojima holivudska diva poziva na globalno djelovanje protiv nasilja prema ženama.