UN priprema najveću konferenciju o pravima žena organiziranu od 1995. godine

2020-02-21T21:57:26+01:0021. veljače 2020.|Institucije|

U povodu 25-godišnjice donošenja Pekinške deklaracije UN Women priprema konferenciju o ravnopravnosti spolova koja će se održati u dva dijela – u svibnju u Meksiku te u srpnju u Parizu. Ova dva događaja okupit će više od 7 tisuća sudionika koji će raspravljati o napretku i zaprekama ali i o novim akcijama za postizanje ravnopravnosti spolova za razdoblje do 2030.

Zamjenik francuskog veleposlanika Yannick Andrianarhinjaka informirao je ravnateljicu Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helenu Štimac Radin o inicijativi Republike Francuske vezanoj uz organiziranje globalnog summita o ravnopravnosti spolova „Generation Equality Forum“ (GEF). GEF će biti organiziran u suradnji sa Sjedinjenim Meksičkim Državama te UN-ovom agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Zamjenik veleposlanika istaknuo je da je GEF najveća UN-ova konferencija o pravima žena organizirana od 1995. godine na kojoj će se raspravljati o napretku i zaprekama rodnoj ravnopravnosti utvrđenim u posljednjih 25 godina. Također, naveo je da će GEF poslužiti i kao mjesto na kojem će se donijeti konkretne akcije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na globalnoj razini do 2030. godine.

GEF će biti predstavljen u svibnju u Meksiku, dok će se drugi dio foruma održati od 7. do 10. srpnja 2020. godine u Parizu, objasnio je zamjenik veleposlanika. GEF u Meksiku će biti organiziran na ministarskoj razini te će okupiti više od 2000 sudionika iz cijelog svijeta, dok će događaj u Parizu ugostiti najviše čelnike država te više od 5000 sudionika civilnog društva, privatnog sektora, sindikata i ostalih dionika.

Ravnateljica je podržala navedeni Forum te je informirala goste o tijelima nadležnim za pojedine aspekte provedbe ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj. Zamjenik veleposlanika izrazio je uvjerenje u uspješnu suradnju s Uredom za ravnopravnost spolova u pripremi održavanja GEF-a.

Zamjenik veleposlanika je također obavijestio ravnateljicu o organizaciji okruglog stola 12. ožujka 2020. godine u Hrvatskom saboru pod nazivom „Praćenje i provedba Istanbulske konvencije u Hrvatskoj i Francuskoj: razmjena iskustva“, koji će se održati u suradnji s Autonomnom kućom u Zagrebu i Odborom za ravnopravnost Hrvatskog sabora.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova RH   

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.