Umjetnička akcija u Laubi kao čin solidarnosti sa svom obespravljenom djecom i roditeljima koje je iznevjerilo pravosuđe

2024-01-26T09:36:02+01:0025. siječnja 2024.|Civilno društvo|

Piše: Ivana Perković Rosan

Centar za ženske studije i udruga djelovanja u kulturi Arterarij zajednički su se odlučili organizirati akciju “Priče za laku noć koje ti želim ispričati” u Laubi 25. siječnja u 19 sati kao javnu podršku umjetnika žrtvama pravosudnog sustava. Tijekom događaja niz javnih umjetnica/ka će čitati priče za laku noć namijenjene djeci kao čin simboličke podrške svoj djeci koja su pretrpjela nepravdu pravosudnog sustava, stoji u objavi Arterarija na društvenim mrežama.

Kako objašnjavaju u pozivu Arterarija ova akcija je ‘čin solidarnosti sa svom obespravljenom djecom i roditeljima koje je hrvatsko pravosuđe iznevjerilo i izložilo dodatnom zlostavljanju kroz disfunkcionalne, neetične i nehumane mehanizme vlastitog funkcioniranja.’ Ova reakcija Centra za ženske studije i Arterarija uslijedila je nakon što je Vrhovni sud ponovno oduzeo skrbništvo Severini Vučković nad maloljetnim sinom. Izvršna direktorica Centra za ženske studije Dorotea Šušak je za Žene i medije pojasnila kako je ovaj slučaj povod da se progovori o svim sličnim ili još gorim slučajevima.

‘Rodno-uvjetovano nasilje (psihoemocionalno, ekonomsko i fizičko) kojeg žene pa i djeca trpe kroz prisilnu kontrolu u partnerskim, obiteljskim, poslovnim i društvenim odnosima, osim što je postojećom legislativom i manjkom prevencijskih mehanizama, sustavno podržavano od strane domaćih institucija, nastavlja se nedvosmisleno, vrlo sličnim principima i kroz pravosuđe. Postojeći pravosudni sustav, ovakvim postupanjem posebnu štetu nanosi upravo ženama, tako perpetuirajući i podržavajući rodno-uvjetovano nasilje kroz dugogodišnje sudske procese. Najlakše je nekoga ili nešto prozvati ‘proceduralnom pogreškom’ bez svijesti da za iste sjedi ili stoji neko konkretno dijete i neka konkretna majka te neki konkretni životi čija kvaliteta je destruirana. Ovaj je slučaj samo povod da progovorimo o svim sličnim ili još i gorim slučajevima u kojima se postojeće pravosuđe nije vodilo ni pravičnošću ni humanošću. “Priče za laku noć koje ti želim ispričati” prvi je u redu događaja simbolične podrške i poruka: uz vas smo’, poručila je Šušak koja je preko društvenih medija zajedno s Artetarijem pozvala sve da se pridruže čitanju priča u Laubi i tako daju javnu podršku žrtvama pravosudnog sustava.

‘Recentni slučaj u kojem Vrhovni sud Republike Hrvatske, ponovno oduzima dijeljeno skrbništvo Severini Vučković nad maloljetnim djetetom s razlogom je zaprepastio javnost i još jednom potvrdio kako pravda i pravičnost, nisu vrijednosti kojima se vodi naše pravosuđe. Nije riječ o izoliranom slučaju, već je niz sličnih nepravdi koje svakodnevno doživljavaju nezaštićene majke i očevi koje je hrvatski sustav iznevjerio i time povrijedio njihova ljudska i roditeljska prava. U takvom sustavu, jedini koji trpe daleko teži teret od obespravljenih roditelja, svakako jesu maloljetna djeca koja osim nezamislivog gubitka blizine jednog roditelja, još i trpe institucionalno zlostavljanje te torturu pravne procedure’, stoji u objavi Atrerarija kojom se pozivaju svi zainteresirani da se priključe ovoj akciji koja završava u ponoć.

Podršku je Severini na društvenim mrežama dao i priznati književnik Miljenko Jergović koji je objavio Proglas za Aleksandra i njegovu majku kojeg potpisuju brojni istaknuti hrvatski intelektualci i umjetnici.

‘Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković. Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške’, stoji između ostalog.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.