Udruge uputile podnesak Odboru za ljudska prava UN-a vezano uz reproduktivno zdravlje žena

2019-10-14T21:35:51+02:0012. listopada 2019.|Civilno društvo|

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CRR – Centar za reproduktivna prava i Udruga RODA  pripremile su podnesak UN Odboru za ljudska prava vezano za implementaciju Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Odbor će na svojoj sjednici koja će se održati od 14. listopada do 8. studenoga pripremiti listu tema na osnovu kojih će Republika Hrvatska pripremiti svoje izvješće.

“Mi tražimo da Odbor za ljudska prava na listu tema za izvještavanje uključi problem odbijanja pružanja medicinske skrbi ženama od strane liječnika i drugog medicinskog osoblja (tzv. priziv svijesti) te da se Hrvatska očituje o kršenju prava žena povezanih s njihovim reproduktivnim zdravljem” – ističu autori podneska.

Podnesak se odnosi na prepreke u pristupu legalnom pobačaju ali i na nedostatak pristupa kvalitetnoj skrbi trudnica i rodilja u bolnicama. U njemu stoji da u Hrvatskoj postoji ozbiljna zabrinutost kada je riječ o nepoštivanju ženskih ljudskih prava u bolnicama. Ovdje se, prije svega, misli na nepoštivanje dostojanstva žene, njene privatnosti i sposobnosti donošenja odluka vezanih uz porođaj i postupke koji mu prethode kao i ograničenje mogućnosti rađanja kod kuće.

Posebno je istaknut problem nedostupnosti usluga zdravstvene skrbi ženama koje žive u ruralnim područjima, odnosno izvan gradskih središta. Navodi se da je Hrvatska krenula putem centralizacije rodilišta te da nema službenih podataka koliko žena reproduktivne dobi živi izvan kruga od 50 kilometara od rodilišta ali prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine riječ je o preko 50 posto žena fertilne dobi.

U podnesku se ističe i problem nedokumentiranih migrantica kojima je po hrvatskom zakonodavstvu dozvoljen pristup zdravstvenoj skrbi, međutim one moraju platiti sve zdravstvene usluge koje dobivaju tijekom trudnoće, poroda i opstetričkih hitnih slučajeva.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.