Udruge organiziraju prosvjed, pravobraniteljica ističe važnost žurne zaštite žrtve

2019-10-16T08:25:02+02:0015. listopada 2019.|Civilno društvo|

Vezano za slučaj kaznene prijave koju je policija podnijela protiv sedam mladića zbog sumnje da su u proteklih gotovo godinu dana u više navrata grupno silovali maloljetnu djevojku iz njihovog mjesta te odluke suca da se brane sa slobode uz izrečenu mjeru zabrane prilaska žrtvi, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, upozorila je na nužnost izbjegavanja dodatne viktimizacije.

Uz napomenu, da dok traje sudski postupak ne može komentirati niti utjecati na rad sudova s obzirom na njihovu neovisnost pravobraniteljica Ljubičić ističe: “Iz navoda iznesenih u medijima proizlazi kako je sudac pustio počinitelje da se brane sa slobode odnosno da im nije odredio istražni zatvor, iako u konkretnom slučaju i žrtva i počinitelji žive u istoj sredini”.

Stoga upozorava kako je u situacijama kao što je ova, od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvama, a kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija.

“Navedeno svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta između počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona te povlačenja prijave”, naglašava pravobraniteljica.

Ističe i kako bi sve navedeno trebalo imati u vidu i prilikom provođenja pojedinačne procjene žrtve od strane nadležnih tijela, a kako bi se u što većoj mjeri smanjio bilo kakav rizik za žrtvu odnosno kako bi joj se pružila žurna i adekvatna zaštita, posebice od viktimizacije i stigmatizacije. Navedeno je, dodaje, u skladu i s Direktivom o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Iako pravobraniteljica ne može u konkretnom slučaju ulaziti u procjenu rada suda, Ljubičić ponovno ukazuje na potrebu i nužnost provođenja pojedinačne procjene žrtve pri čemu je, ističe, od izuzetne važnosti da i svi sudionici koji sudjeluju u navedenom budu svjesni posljedica svojih procjena i postupaka.

Udruge pozivaju na prosvjede u gradovima diljem zemlje

U znak podrške djevojčici Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME u subotu 19. listopada pozivaju građane da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu, ističući da je puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu ugrožena sigurnost, život i dostojanstvo maloljetne žrtve.

“Dođite na prosvjed, stanimo zajedno u zaštitu žrtve, u zaštitu svih budućih žrtvi!” – ističu organizatorice.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.