Udruga žena Romkinja obogaćuje zajednicu Jagodnjaka i šire

2022-05-02T18:46:28+02:002. svibnja 2022.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Udruga žena Romkinja Romsko srce iz Jagodnjaka trenutno provodi projekt I mi smo dio društva. O čemu se radi u projektu i koja je njegova svrha razgovarale smo s Nadicom Balog, predsjednicom udruge.

Udruga žena Romkinja Romsko srce u zajednici djeluje već 21 godinu. Kroz svoj rad žele osvijestiti i aktivirati potencijale pripadnica/ka romske nacionalnosti za aktivan angažman u zajednici kojim će doprinositi izgradnji održive romske zajednice. To nastoje postići raznim aktivnostima. Od obrazovanja, dijaloga, inicijativa, pomoći, sve do sajmova, izložbi i kampova.

Foto: Romsko srce

Njihova najnovija aktivnost je projekt I mi smo dio društva koji je započeo u studenom 2021. i trajat će do kolovoza 2022., a partnerica projekta je Osnovna škola Jagodnjak. Projekt je usmjeren obrazovanju djece i provodi se u školskim prostorima Darde, Jagodnjaka i Belišća koje su opremili kroz prijašnje projekte.

Kroz projekt je obuhvaćeno 30 djece koje sudjeluju u nekoliko aktivnosti. Prva su dvije zaposlene osobe u OŠ Jagodnjak koje učenicama i učenicima pomažu u učenju. Zatim radionice, njih deset, na temu prava djece i diskriminacije te odlazak na jednodnevni izlet s djecom. Uz njih organizirat će se i volonterska akcija uređenja školskog dvorišta cvijećem, ukrasnim grmovima i začinskim biljem.

Foto: Romsko srce

Predsjednica udruge, Nada Balog, na koncu se dotiče još nekih aktivnosti udruge. Tako su od 2001. do 2003. godine bili kreatori Nacionalnog programa za Rome u RH pri čemu je ona osam godina bila u timu koji je bio zadužen za nadgledanje.

Uz njega spominje i projekt koji su provodili niz godina: „Jedan od jako divnih projekata se počeo provoditi prije 12 godina. Njime je naša udruga preko projekta Svjetske banke dobila auto i zaposlila pet osoba. One su prevozile stare i nemoćne gdje im je bila potreba (liječenje, trgovine, obitelj, izleti), kuhale, spremale i bile pratnja kod odlazaka u institucije. Nastavili smo s tom aktivnosti sve do 2021.“

Udruga žena Romkinja Romsko srce svojim aktivnostima doprinosi i obogaćuje zajednicu, a sve njihove aktivnosti možete pratiti na Facebook-u.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.