Udruga Nismo same pune četiri godine ženama osigurava besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju

2022-03-14T16:44:11+01:0014. ožujka 2022.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Na današnji dan, 14. ožujaka 2018., na kemoterapiju je prevezena prva žena koja je koristila uslugu besplatnog taksi prijevoza u okviru projekta “Nisi sama, ideš s nama”. Danas je više od 500 žena kojima je Udruga Nismo same pomogla na ovaj način. U povodu nadolazećeg Dana narcisa, u subotu 26. ožujka na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, Udruga će obilježiti svoj 5. rođendan i tom prilikom prikupljati sredstva za daljnje financiranje besplatnog taksi prijevoza.

Za pokrivanje troškova projekta Nismo same su do sada organizirale 11 humanitarnih akcija. Tijekom posljednje akcije od građana i tvrtki su prikupile gotovo 140 tisuća kuna što je dovoljno za plaćanje taksi računa za četiri do pet mjeseci. Kako bi osigurali nastavak projekta pokrenuli su novu humanitarnu akciju koja će trajati do 25. travnja. Više o načinu doniranja saznajte OVDJE.

Prema istraživanju Udruge Nismo same 10 posto onkoloških pacijentica nema izvora prihoda, a 50 posto njih nema ni podršku obitelji.

Također, svaka četvrta žena, koja prima kemoterapiju, nema riješen prijevoz do bolnice.

U današnje vrijeme, kada je teško dobiti i zadržati posao, „luksuz“ izostajanja s posla, pa i kada je u pitanju život najbližeg člana obitelji, mogu si priuštiti tek rijetki. Većina onkoloških pacijenta na liječenje stoga putuje javnim prijevozom ili sanitetom na koji se čeka satima.

Za razliku od Hrvatske, u razvijenoj Europi kada vas nema tko odvesti na kemoterapiju, možete uzeti taksi, a trošak te vožnje pokriva vaša polica zdravstvenog osiguranja.

Nismo same navode kako je u početku od 250 taksi prijevoznika Udruženja Radio Taxi Zagreb, s kojim imaju potpisan ugovor, tek njih 50-ak bilo spremno na ovaj oblik suradnje. Danas preko 150 taksista evidentira korisnice programa i račune za naplatu dostavlja Udruzi.

Usluga zbog ograničenih sredstava pokriva samo prijevoz do zagrebačkih bolnica, no na području Zagreba živi samo jedan dio njihovih korisnica, a oboljele žene dolaze iz svih dijelova Hrvatske. Za mnoge od njih taksi prijevoz do bolnice je luksuz kojega si ne mogu priuštiti.

Koliko ženama znači ova podrška svjedoči jedna korisnica:

“Svaki me tjedan s Glavnog kolodvora voze u bolnicu Rebro, a potom drugi dan iz bolnice natrag na kolodvor. Sretna sam što postoje jer ne moram brinuti o tome kako ću i s kim na terapiju i nakon terapije kući. Za mene više nema čekanja, gužvi, moljakanja da me netko preveze…” Njezino iskustvo u cijelosti pročitajte OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.