Udruga Caspera: Dijagnoza karcinoma nije jedino što čini ženu

2022-05-11T20:10:10+02:0011. svibnja 2022.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera od 26. travnja do 3. svibnja organizirala je izložbu One nisu stale u Galeriji fotografija Meraja u Vinkovcima. Izložba se sastoji od 17 fotografija žena liječenih od karcinom, a fotografirala ih je Maja Prgomet. Više o izložbi saznale smo od Sonje Grgat, predsjednice udruge.

„Osnovane smo 2020. godine u Splitu. Mlada smo Udruga, ali s velikim srcem i energijom za promjene. Kroz protekle dvije godine rada, u ne baš idealnim uvjetima smatramo da smo napravile ogroman posao. Naime, osnovale smo se na početku svjetske pandemije, koja nas je sve zajedno zatekla i pomalo uhvatila nespremne. No, bez obzira na okolnosti, smatramo da smo se odlično snašle i krenule s radom na jedan malo drugačiji način. Većinu naših akcija smo prebacile online i to se pokazalo kao najbolji put. Naša misija je biti utočište svim ženama koje se susretnu s dijagnozom maligne bolesti. Stoga je psihološka podrška jedan od naših osnovnih ciljeva“, govori Grgat o udruzi.

Ovom izložbom htjele su poručiti da su žene koje su imale karcinom „prisutne i žive“. Iako ih je dijagnoza na neki način i fizički obilježila, nije ih zaustavila u radu i postojanju. Žele osvijestiti društvo o ženama s karcinomom i skinuti stigmu s karcinoma. Smatraju da u društvu još uvijek vlada mišljenje da je dijagnoza „ono najgore“, a izložbom pokazuju da bolest nije jedino što ih čini. Svaka žena je sve ono što je bila i prije dijagnoze te je puno više od bolesti.

Foto: Udruga Caspera

Izložba je nastala u sklopu projekta „Tragovi“ kojeg su provodile kroz listopad prošle godine u kojem se i inače pojačava svijest o karcinomu. Zbog toga su i one fokus odlučile staviti na ženu. Ženu koja je dobila dijagnozu i koja, usprkos problemima i promjenama, nije stala. Upravo iz toga i dolazi naziv izložbe One nisu stale.

„Dok smo tek bile u razmišljanju o izložbi, na neki način smo okvirno znale koje će se žene odazvati za fotografiranje. Izbor moramo priznati nije bio težak. Sve žene koje vidite na fotografijama su prije svega hrabre, jake i odvažne. Naše „Dive“. Žene koje su odlučile javno govoriti o svojoj bolesti, svojim ožiljcima i svim promjenama koje su im se dogodile u susretu s karcinomom. Došle su iz svih dijelova Hrvatske i spremno stale ispred objektiva. Kad bi se i dogodili sitni trenutci nelagode i nesigurnosti naša nas je fotografkinja Maja Prgomet vješto opustila i kroz cijelo snimanje provela s humorom. Maja nas je pogledala kao žene i kao prijateljice. Takav njen pristup nam je itekako značio i olakšao samo fotografiranje. Bila je najprije prijatelj, pa tek onda fotograf i od srca joj hvala na tome. To mogu samo rijetki. Maja je zbilja jedna od tih“, kaže o procesu fotografiranja.

Foto: Udruga Caspera

Vinkovci izložbi nisu bili prvo odredište. Ona je premijerno otvorena u Splitu 1. listopada 2021. godine, a tada ju je otvorio gradonačelnik Ivica Puljak. Kako je ovo jedina izložba ovog tipa u Hrvatskoj, bile su presretne interesom koji je privukla. Poslije Splita gostovala je u Rijeci i Galeriji Principij do kraja veljače ove godine, a zatim je tijekom ožujka bila postavljena u Pločama u Pučkom otvorenom učilištu.

„S Vinkovcima imamo posebnu vezu, naša članica Maja Bojić Drinovac je rođena Vinkovčanka s adresom u Splitu. Zbog Maje, ali i zbog njezine mame Mirijane koja je također naša članica, ovaj grad ima posebno mjesto u našem srcu i u cijeloj ovoj priči. Izložba je u Meraji gostovala od 26.04.-03.05. Na otvorenju nam se pridružio i gradonačelnik Vinkovaca gospodin Ivan Bosančić i otvorio samu izložbu. Na tome mu velika hvala“, ističe.

Foto: Udruga Caspera

„Poučene osobnim iskustvom s dijagnozom znamo da su česti tabui u našem društvu. Naime, danas je nažalost fokus stavljen na vanjski izgled žene. Postavljeni su neki nerealni standardi koje je nama ‘običnim’ ženama vrlo teško pratiti. Još uvijek se ne priča dovoljno o bolesti, koja nažalost bira sve mlađe osobe. Posebno stavljamo naglasak na žene, jer se od žena i dalje očekuje da mogu i trebaju sve. Često se događa da se žena srami bolesti, da se srami svoga tijela, pa samim time se o tome i ne razgovara. Ovakva izložba pokazuje, da je žensko tijelo i dalje lijepo i ženstveno bez obzira na ožiljke“, objašnjava pogled na žensko tijelo i zdravlje u društvu.

Predsjednica Sonja Grgat naglašava da se treba redovito pregledavati, pratimo svoje tijelo i svaku promjenu prijaviti liječnici/ku. U slučaju maligne dijagnoze, treba slušati onkologinje/e i javiti se nekoj od udruga. „Sve je puno lakše kad znate da postoji netko tko je sve to već prošao. Dijagnoza ne znači da je sutra kraj, imamo neko vrijeme ispred sebe i možemo ga iskoristiti kako želimo. Izaberimo ga iskoristiti najbolje moguće, za sebe, a onda možda i za druge“, poručuje za kraj.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.