U Zadru održana edukacija stručnjaka o prevenciji i sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja

2023-05-09T11:46:54+02:009. svibnja 2023.|Institucije|

U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Državne škole za javnu upravu, u Zadru, u hotelu Kolovare, 27. i 28. travnja 2023. godine, održana je edukacija o prevenciji i sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja namijenjena stručnjakinjama i stručnjacima koji se u svom radu bave i/ili dolaze u kontakt s počiniteljima i žrtvama rodno utemeljenog nasilja. Na edukaciji su pretežno bili prisutni predstavnici/e iz nadležnih policijskih uprava, područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad (ranije centri za socijalnu skrb) ali i ostali dionici koji sudjeluju u radu sa žrtvama i počiniteljima rodno utemeljenog nasilja.

Tijekom dvodnevne edukacije održana su izlaganja stručnjaka i stručnjakinja na temu ravnopravnosti spolova, stavovima o nasilju prema ženama i razumijevanju rodno utemeljenog nasilja, femicidu, traumatskim iskustvima, položaju i potrebama žrtava nasilja, interesima djeteta u postupcima odlučivanja o roditeljskoj skrbi te odnosu prema počiniteljima nasilja.

Pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović održao je predavanje o međuresornom upravljanju rizicima u kontekstu suzbijanja nasilja u obitelji te izložio primjere upozorenja i preporuka koje je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svojim ispitnim postupcima upućivala u odnosu na postupanje nadležnih tijela.

Svrha edukacije jest unaprjeđenje sustava prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te unaprjeđenje kvalitete pružanja podrške žrtvama, a sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.