U tijeku je natječaj CŽS-a za Nagradu za studentski rad na temu ženske i rodne problematike

2021-08-12T13:17:12+02:0012. kolovoza 2021.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Centar za ženske studije 14. godinu zaredom objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Natječaj je otvoren od 29. srpnja do 20. listopada 2021. godine i namijenjen je svim studenticama i studentima u Republici Hrvatskoj. Više o Natječaju saznajte na web stranici Centra.

Koja je osnovna namjera ove nagrade pojasnila nam je izvršna direktorica CŽS-a, Dorotea Šušak.

“Cilj Nagrade za studentski rad koju dodjeljuje Centar za ženske studije u Zagrebu, primarno jest popularizirati i podržati znanstveni i umjetnički rad koji konceptualno i vrijednosno poima kako historijska, tako i suvremena pitanja od javnog značaja koja se posredno ili neposredno bave feminizmom i poljem ženskih te rodnih studija. Različiti natječaji za izvrsnost (poput natječaja za nagrade dekana/ica na sastavnicama Sveučilišta ili pak Rektorove nagrade) nagrađuju studentske radove i istraživanja, no specifičnost ovog Natječaja jest vrednovanje socijalnog i vrijednosnog elementa koji se realizira kao konačna implikacija izvrsnosti samog znanstvenog i/ili umjetničkog rada i po tome je ovakav Natječaj unikatan.”

Zanimalo nas je što Nagrada konkretno znači dobitnicama/ima.

“Svake godine, stručni i neovisni žiri, odabire tri najbolja studentska rada čijim se autoricama i autorima dodjeljuje prigodni novčani iznos i plaketa. Osim simbolične nagrade i priznanja, Centar za ženske studije se trudi popularizirati nagrađene radove kroz svoje mrežne stranice i komunikacijske kanale, ali ih i preporučiti za objavljivanje u našim publikacijama (poput časopisa Treća ili prigodnih zbornika) ili pak u izdavaštvu sestrinskih organizacija. Utoliko, Nagrada je važna za njene dobitnice i dobitnike jer osim priznanja za svoj rad i daljnjeg poticanja na djelovanje, dobivaju i priliku da se za njihov rad čuje i u širem akademskom te društvenom okruženju.”

U Centru za ženske studije zadovoljni su odazivom na dosadašnje natječaje kao i kvalitetom radova.

“Odaziv je svake godine vrlo bogat te raste s popularizacijom samog Natječaja. Najviše nas raduje sadržajna i estetska raznolikost samih radova koji se diferenciraju kako opsegom, tako i afinitetima svojih autora. Nekada je riječ o završnim radovima studentica i studenata, a ponekad o seminarskim radovima namijenjenim isključivo samom Natječaju. Drago nam je vidjeti kako je Natječaj motivirao mnoge studentice i studente u prethodnim godinama da se odluče baviti ženskim i rodnim tematikama, kao i da je mentori/ice na pojedinim sastavnicama motivirao na poticanje svojih studenata na dodatan rad i istraživanje.”

Pravo sudjelovanja na Natječaju imaju sve studentice i studenti preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, svih znanstvenih i umjetničkih područja. U Centru nastoje Natječaj posebice približiti studentima/cama STEM područja.

“Kvantitativno gledano, najveći broj prijava pristiže s humanističkih i društvenih fakulteta te umjetničkih akademija i drago nam je zbog toga. Međutim, različitim projektim aktivnostima druge vrste, pokušavamo motivirati i studente/ice s prirodoslovno-matematičkih, biomedicinskih, tehničkih i drugih fakulteta na odaziv. Važno nam je mnogoglasje
raznolikosti koja prozilazi iz višestrukih perspektiva ljudskog djelovanja”, naglašava izvršna direktorica CŽS-a.

Kako navode u Centru za ženske studije rad koji se prijavljuje za Nagradu treba se tematski baviti ženskom ili rodnom problematikom, pokazati adekvatno znanje o sadržajima vezanima uz temu, odgovarajućoj metodologiji i poznavanje stručne literature. Pokazuju li muški studenti interes za feminističkim temama i sudjelovanjem na Natječaju?

“Iako se našem obrazovnom programu Ženskih studija te ovom Natječaju za najbolje studentske radove, odaziva uvjerljivo veći broj studentica, želimo i ovom prilikom motivirati sve studente na prijavu”, kaže Šušak.

Nagrada se dodjeljuje već gotovo desetljeće i pol i mnogim je dosadašnjim dobitnicama/ima bila poticaj da nastave svoj profesionalni razvoj u smjeru ženske i rodne tematike.

“Bilo bi nezahvalno poimence izdvojiti prethodne dobitnice i dobitnike, no mnogi su nagrađeni studenti/ice svoj znanstveni i umjetnički rad nastavili u okrilju feministički osvještene estetike i etike. Drago nam je što je upravo Natječaj pomogao prepoznati kvalitete njihovog rada te ih motivirati da nastave u istom smjeru, dajući im do znanja da postoji zainteresirana stručna publika koja će vredovati njihov rad”, zaključuje izvršna direktorica Centra za ženske studije, Dorotea Šušak.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.