U slučaju Matanić Pravobraniteljica pokrenula progon po službenoj dužnosti

2024-04-10T12:32:48+02:0010. travnja 2024.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Vezano za slučaj javnog priznanja redatelja Dalibora Matanića o seksualnom uznemiravanju žena, većinom mladih glumica, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova obratila se jučer javnim priopćenjem u kojem ističe da je, iako nije primila nijednu prijavu od strane žrtava, prijavila ovaj slučaj DORH-u te da je pokrenula progon po službenoj dužnosti što je omogućeno izmjenama Kaznenog zakona iz 2021.

“Za ovakvo rješenje Pravobraniteljica se zalagala godinama te upućivala preporuke nadležnima tražeći izmjene članka 156. Kaznenog zakona u opisanom smjeru. Navedene izmjene svakako doprinose učinkovitosti progona ovog kaznenog djela jer se više ne traži podnošenje prijedloga žrtava u roku od 3 mjeseca već se djelo progoni po službenoj dužnosti (dakle i po saznanju iz medija), a zastarni rok je produljen na 10 godina”, stoji u priopćenju.

S obzirom na anonimni karakter prijava koje prevladavaju kada se radi o seksuaalnom uznemiravanju u priopćenju se ističe:

“Anonimnost prijava nikada ne isključuje postupanje, ali ograničava mogućnosti kažnjavanja ukoliko se putem provedene istrage ne doznaju imena žrtava, odnosno svjedoka i/ili se ne dođe do drugih materijalnih dokaza koji upućuju na krivnju osumnjičenog. Drugim riječima, po svakoj prijavi za bilo kakvo kazneno djelo i/ili drugi prijestup uvijek se postupa, bez obzira da li je prijava anonimna ili ne.”

Pravobraniteljica je sukladno svojim ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova uputila DORH-u kaznenu prijavu te ističe da će pratiti daljni tijek postupka, ali i postupati po prijavama ako ih bude.

“Pravobraniteljica za sada nije zaprimila ni jednu prijavu i/ili pritužbu od žrtava, niti su joj se obraćale predstavnice iz inicijative “Spasi me”. No, ukoliko zaprimi prijavu i/ili pritužbu s obilježjima kaznenog djela, ponovo će postupiti sukladno ovlastima i nadležnostima propisanim u članku 23. stavak 4. Zakona o ravnopravnosti spolova te podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.”

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić o ovoj je temi govorila i sinoć u emisiji HTV-a “Otvoreno” ističući važnost cjelovitog pristupa prevenciji nasilja, počevši od obrazovanja do edukacija stručnjaka/kinja. O tome više u priopćenju OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.