U Hrvatskom saboru održan okrugli stol o primjeni Direktive o europskom nalogu za zaštitu

2022-03-07T17:46:04+01:007. ožujka 2022.|Institucije|

Okrugli stol koji je organizirao Klub zastupnika Socijaldemokrati s temom “Promicanja prava za zaštitu žena primjenom Direktive 2011/99/EU o europskom nalogu za zaštitu” održan je dana 7. ožujka 2022. godine u Hrvatskom saboru. Na okruglom stolu sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Uvodna izlaganja su uz pravobraniteljicu održale i Petra Byer, predsjednica Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava te Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju govorila o rodno utemeljenom nasilju u Republici Hrvatskoj te je predstavila podatke vezano uz analizu pravomoćnih sudskih presuda vezano uz nasilje u obitelji, kao i podatke o femicidu. Također, pravobraniteljica je istaknula preporuke vezano uz suzbijanje rodno utemeljenog nasilja koje uključuju:

– nastavak provedbe politike nulte tolerancije prema rodno uvjetovanom nasilju,
– osvješćivanje javnosti kako obiteljsko nasilje nije privatna stvar već javno-društveni problem,
– nastavak izdvajanja sredstava za provođenje psiho-socijalnog tretmana s počiniteljima nasilja,
– jačanje mreže pružatelja psiho-socijalne pomoći žrtvama,
– edukaciju djece i mladih o načinima rješavanja konflikata, ljudskim pravima, toleranciji i ravnopravnosti spolova
– te edukaciju stručnih osoba.

Europski nalog za zaštitu uveden je Direktivom 2011/99/EU Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije kako bi se omogućilo da se zaštitne mjere i nalozi za sudsku zaštitu izdani u kaznenom postupku u jednoj državi članici primjenjuju u drugim državama članicama Europske unije. Direktivom su propisane zaštitne mjere u pogledu kojih se može izdati europski nalog za zaštitu.

Riječ je o sljedećim mjerama: zabrana ulaska u određene objekte, mjesta ili određena područja u kojima zaštićena osoba prebiva ili ih posjećuje; zabrana ili uređenje odnosa, u bilo kom obliku, sa zaštićenom osobom, uključujući preko telefona, elektroničke ili redovne pošte, telefaksa ili bilo kog drugog sredstva; ili zabrana ili uređenje približavanja zaštićenoj osobi bliže od dozvoljene udaljenosti. Ove mjere imaju za cilj isključivo zaštitu osobe od kaznenog djela koje može ugroziti njezin život, psihički ili fizički integritet, dostojanstvo, osobnu slobodu ili seksualni integritet.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.