U gradovima diljem Hrvatske održana akcija ‘Sigurnost žena je odgovornost države’ – traži se definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela

2023-08-21T21:40:16+02:0021. kolovoza 2023.|Civilno društvo|

Ženske organizacije i inicijative održale su danas akciju „Sigurnost žena je odgovornost države“ u više od 20 gradova diljem Hrvatske. U ovoj akciji sudjelovalo je više od 40 različitih organizacija i inicijativa. Akciji su se pridružile žene sa svojim samostalnim akcijama i izlascima na ulice s porukom #stani kako bi iskazale solidarnost sa žrtvama femicida i ukazale na problem nasilja nad ženama na koji država nema adekvatan odgovor.

Napominjemo još jednom da su prvi puta žene izašle na ulicu sa zahtjevima vezano za zakonsku regulaciju femicida još u 12. mjesecu. Od tada kontinuirano zagovaramo promjene u zakonodavstvu i praksi koja se tiče femicida.

Akcija Sigurnost žena je odgovornost države u Šibeniku / Foto: ŽMH

Za vrijeme akcije u Zagrebu predani su zahtjevi Ministarstvu pravosuđa i uprave koje je primila državna tajnica. Očekujemo hitno očitovanje ministra na naše zahtjeve:

1. da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida;
2. definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu;
3. donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;
4. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

Akcija Sigurnost žena je odgovornost države u Korenici / Foto: ŽMH

Akcije su održane u Belom Manastiru, Pakracu, Malom Lošinju, Trogiru, Glini, Korčuli, Vukovaru, Virovitici, Križevcima, Korenici, Šibeniku, Karlovcu, Bjelovaru, Zadru, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zagrebu te u Novalji, Prviću, Brodu na Kupi te na drugim mjestima gdje su se žene zatekle i stale kako bi izrazile solidarnost sa žrtvama femicida i zahtijevale konkretne mjere od državnih institucija.

Žene još jednom glasno poručuju da je dosta nasilja i da je vrijeme da država preuzme punu odgovornost za njihovu sigurnost!

Izvor: Priopćenje za medije / Ženska mreža Hrvatske

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.