U dva različita izbora su uz rukometašice ove godine titule najboljih ponijele sportašice iz borilačkih sportova

2020-12-28T18:07:34+01:0028. prosinca 2020.|Sport|

Judašica Barbara Matić i kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak najbolji su hrvatski sportaši u pojedinačnoj konkurenciji 69. ankete Sportskih novosti (SN), dok su ženska i muška rukometna reprezentacija ekipni i momčadski laureati.

Judašica Barbara Matić postala je prva sportašica iz borilačkih sportova koja je osvojila trofej SN-a, a osvojila ga je u konkurenciji reprezentativne kolegice Karle Prodan, brončane s EP-a u Pragu, najbolje hrvatske tenisačice Petre Martić i svjetske rekorderke u ronjenju Mirele Kardašević.

U 69. izboru najboljih sportaš(ic)a Sportskih novosti sudjelovalo je 287 novinara iz 52 redakcije, a svim dobitnicima SN-ova trofeja 2020. godine čestitao je i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) koji je godinu na izmaku također tradicionalno zaključio izborom najuspješnijih sportašica, sportaša i trenera te dodjelom posebnih priznanja sportskim zaslužnicima.

Prema kriterijima HOO-a sportaš godine je brončani jedriličar sa SP-a laseraša Tonči Stipanović dok su titulu najbolje sportašice ponijele brončana judašica sa seniorskog i srebrna s mlađeseniorskog EP-a Karla Prodan i srebrna taekwondašica s EP-a u olimpijskim disciplinama i evidentna kandidatkinja za OI Tokio Matea Jelić.

I u HOO-ovom izboru momčadi i ženske ekipe godine sve je u znaku rukometa – srebrnoj muškoj reprezentaciji s EP-a u posljednji trenutak pridružila se fenomenalna ženska reprezentacija sa senzacionalnom europskom broncom iz Danske.

U pandemijom (Covid-19) opterećenoj godini i slika hrvatskog sporta izgledala je bitno drugačije u odnosu na prethodne jer su epidemiološke mjere utjecale na odgode i otkazivanja natjecanja, kao i na trenažne procese sportaša. Dovoljno je samo spomenuti HOO-ov podatak da se od planiranih 1089 natjecanja, u 2020. godini održalo samo 230 (21 posto). Naši su sportaši na velikim natjecanjima u 2020. godini u svim dobnim uzrastima osvojili ukupno 93 odličja (26 zlatnih, 26 srebrnih i 41 brončanu).

Izvor: Hrvatski olimpijski odbor

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.