U dva mjeseca Fond #SPASIME prikupio 400 tisuća kuna za žrtve nasilja

2019-07-31T20:24:06+02:0031. srpnja 2019.|Civilno društvo|

Nakon dva mjeseca kampanje Fond #SPASIME objavio je da su uz pomoć građana i tvrtki prikupili točno 396 088, 47 kuna. U humanitarnoj akciji ukupno je sudjelovalo 10 tvrtki i gotovo 37 tisuća građana.

“Prosječan iznos donacije je 10 kuna i možemo reći da su se građani odrekli jedne svoje kave i na ovaj način pomogli žrtvama nasilja”, rekao je Ivan Blažević tajnik Zaklade Solidarna koja je voditelj Fonda.

Najavili su da će kroz Fond nastaviti direktno pomagati žrtvama te i dalje zahtijevati od Vlade RH da se krene sa sustavnim rješavanjem problema obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja i primjenom Istanbulske konvencije jer, kako ističu, svi fondovi ne mogu napraviti posao koji je odgovornost države.

Na konferenciji za novinare iz Inicijative #SPASIME rekli su kako imaju jasne kriterije po kojima pružaju ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć. Do sada su pomogli u tri slučaja u kojima su žrtve nasilja žene. Maloljetnoj žrtvi seksualnog nasilja pružili su psihološku i pravnu pomoć, jednoj ženi su pomogli oko plaćanja stambene najamnine, a drugoj oko pronalaska posla.

Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna je rekla da su dobili puno zahtjeva za pomoć od bivših žrtava nasilja koje su otišle iz nasilja ali koje žive ispod praga siromaštva. Naglasila je kako je to jedan poseban problem jer treba povesti računa i o tome hoće li žrtva nakon izlaska iz sigurne kuće uspjeti osigurati svoju egzistenciju. To je problem na kojeg će ukazivati u razgovorima s predstavnicima Vlade.

Podsjetimo, kada je kampanja pokrenuta organizatori u očekivali kako će do 31. srpnja prikupiti inicijalnih milijun kuna. Na donatorskoj večeri 14. lipnja u Hotelu Esplanade prikupljeno je oko 160 tisuća kuna. Pomoć se može zatražiti na mail fond.spasime@solidarna.hr.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.