U Britaniji u prva tri tjedna mjera izolacije broj ubojstava i poziva za pomoć zbog nasilja u obitelji udvostručen

2020-04-27T23:49:04+02:0027. travnja 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Broj ubojstava i poziva prema nacionalnoj liniji za pomoć u slučajevima nasilja u obitelji u Velikoj Britaniji udvostručen je u tjednima nakon uvođenja mjere zatvaranja, javlja BBC. Broj poziva porastao je u prva tri tjedna za 49 posto od prosjeka, dok je prema istraživanju organizacije Counting Dead Women Project (Projekt brojanja mrtvih žena) ubijeno čak 14 žena i dvoje djece, najviše u tako kratkom razdoblju u proteklih 11 godina.

Također, Men’s Advice Line (savjetodavna linija za muškarce) podsjeća da nasilje u obitelji pogađa i muškarce te da njihova organizacija bilježi 35 postotno povećanje poziva u slučajevima u kojima su žrtve muškarci.

Tamošnji parlamentarni Odbor za unutarnje poslove je upozorio da bi se bez sveobuhvatne vladine strategije za suočavanje s posljedicama ovog nasilja britansko društvo moglo nositi s ozbiljnim posljedicama još generacijama.

Ističu da bi strategija trebala uključivati jačanje podizanja svijesti, prevencije, podrške žrtvama, smještajnih kapaciteta te odgovora kaznenog pravosuđa.

Parlamentarni zastupnici su pozvali i na pomoć žrtvama kojima je onemogućen pristup podršci, misleći na situacije kada žrtve ne mogu koristiti mobitel i tražiti pomoć prijatelja. Takav pristup mogao bi uključivati širenje sheme sigurnih prostora, npr. da se žrtva može obratiti za pomoć djelatniku ljekarne ili neke trgovine.

Ostanak u kući bio je neophodna mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, rekla je Yvette Cooper, predsjednica Odbora za unutarnje poslove. Ali “za neke ljude dom nije sigurno mjesto” i za njihovu zaštitu potrebne su “hitne akcije”.

Odbor je napomenuo da će postojati i “akutna” potreba za podrškom kada se ublaže ograničenja, jer do eskalacije nasilja može doći kada žrtva pokuša otići.

“Emocionalni, fizički i socijalni ožiljci od obiteljskog zlostavljanja mogu trajati cijeli život”, rekla je predsjednica Odbora Cooper.

Izvještaj zastupnika je također naglasio nedostatak prostora za skloništa, te da je čak 64 posto zahtjeva za smještaj za žrtve odbijeno u razdoblju 2018.-19.

Sandra Horley, voditeljica sigurne kuće Refuge, rekla je da potreba za financiranjem “nikad nije bila veća”, a smanjenja su od 2010. godine “desetkovala” usluge. U međuvremenu je pandemija povećala potražnju.

“Svim ženama koje moraju pobjeći tijekom zatvaranja i inače mora biti osiguran smještaj uz specijalističku podršku”, rekla je. To bi se također trebalo odnositi i na osobe nesigurnog imigracijskog statusa koje nemaju pristup većini državnih davanja.

Resorna ministrica Victoria Atkins rekla je da je, jednako kao i za nacionalnu kampanju za podizanje svijesti, vlada osiguravala dodatna sredstva za linije za pomoć i online podršku žrtvama te je da je dobrotvornim organizacijama namijenila pomoć u iznosu od 750 milijuna funti.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.