Tri laureatkinje Nagrade za životno djelo „Vladimir Nazor“

2019-06-20T12:09:52+02:0019. lipnja 2019.|Kultura|

Šezdeseta jubilarna dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, održana 18. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, ostat će zapamćena po tome što su čak tri od ukupno šest nagrada za životna ostvarenja pripale ženama. Ovdje ističemo naše tri laureatkinje.

Dunja Vejzović operna je pjevačica i glazbena pedagoginja svjetske slave. Posebno se istaknula po vrhunskim interpretacijama Wagnerovih djela. Dobitnica je brojnih vrijednih nagrada među kojima su Orlando, Judita, Zlatni Orfej, Milka Trnina, Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliki doprinos opernoj umjetnosti te Porin za životno djelo i poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Marija Sekelez se kao kazališna, filmska i televizijska glumica istaknula u svojem dugogodišnjem radu po brojnim ulogama. Glumila je u pedesetak predstava s preko 400 izvedbi. U svojoj je zrelijoj fazi posebno prepoznata po redateljskom radu u dječjem kazalištu Žar ptica. Kao dugogodišnja ravnateljica ovog kazališta za djecu i mlade značajno je doprinijela njegovoj posjećenosti i prepoznatljivosti. Za svoj je umjetnički rad višestruko nagrađivana.

Nevenka Arbanas s pravom nosi titulu „prve dame hrvatske grafike“. U svojoj pet desetljeća dugoj umjetničkoj karijeri ostvarila je brojna zapažena djela i razvila snažan grafički izraz uvijek prateći inovativne tehnike. Kao predavačica u Školi primijenjene umjetnost i dizajna u Zagrebu prenijela je svoja znanja i vještine na brojne generacije.

Uz njih su Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo dobili i arhitekt Branko Silađin, književnik Danijel Dragojević i glumac Rade Šerbedžija.

Među šest dobitnika nagrade za godišnja ostvarenja nema niti jedne žene

Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ dobili su Dalibor Bukvić za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih za vokalni ansambl, Krešimir Dolenčić za režiju opere Čarobna frula, W. A. Mozarta u HNK-u u Zagrebu, Ludwig Bauer za roman Muškarac u žutom kaputu, Matko Mijić za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, Dva arhitekta – arhitektonski studio, za zgradu Vinarije u Kutjevu te Nebojša Slijepčević za dokumentarni film Srbenka.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.