Tri ključna razloga manje zastupljenosti žena u upravama tvrtki

2020-03-11T20:42:14+01:0010. ožujka 2020.|Gospodarstvo|

Piše: Antonija Dujmović

O ključnim preprekama većem sudjelovanju žena u upravama tvrtki govorila je ovih dana predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja pridružujući se globalnoj inicijativi “Zazvoni za ravnopravnost spolova”. Deranja je, gostujući zajedno s predsjednicom Uprave Zagrebačke burze, Ivanom Gažić, u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija pojasnila razloge zbog kojih je značajno manje žena članica uprava.

“Žene su još i zastupljene u srednjem menadžmentu tvrtki jer na toj poziciji mogu pomiriti privatni život i posao. Što je pozicija u tvrtki viša sve im je teže održavati tu ravnotežu”, kazala je Deranja naglašavajući ulogu države i lokalnih zajednica u iznalasku rješenja kako ženama i majkama olakšati funkcioniranje u svijetu poduzetništva.

“Ta osobna razina, ujedno je i prva koja ih sprječava, druga razina je kada im sudjelovanje u upravi tvrtka ne omogućava, a treća situacija je da se boje, propituju se hoće li to one moći”, pojasnila je.

Sukladno cilju kojega su si zadali o 30 posto žena na rukovodećim pozicijama, Hrvatska udruga poslodavaca priprema program šestomjesečnog mentoriranja ciljajući upravo na ovu treću skupinu žena iz srednjeg menadžmenta kojima je potrebno ohrabrenje kako bi bile spremne preuzeti čelna mjesta u upravama. U programu mentoriranja sudjeluju poslodavci iz Baze poslovnih žena HUP-a, s tim da mentori nisu nužno žene.

Ipak, jedna od mentorica upravo je žena, i to Ivana Gažić predsjednica Uprave Zagrebačke burze, koja ja ukratko navela moguća područja osnaživanja poput, javnog nastupanja, asertivnosti, straha od izražavanja mišljenja i ulaska u sukobe i sl.

Kao predstavnica jedne od 90 svjetskih burzi koje su simboličnom zvonjavom na Međunarodni dan žena, u okviru inicijative Ring the Bell for Gender Equality, upozorile na potrebu veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama Gažić je kazala kako se investicijska svijest počela mijenjati po ovome pitanju.

“Znamo da je i jedna od najvećih investicijskih kuća, Goldman Sachs, najavila da od srpnja neće listati podatke o kompanijama koje nemaju niti jednu ženu u upravi”, kazala je podsjećajući na podatak da je kod nas 15 posto žena u upravama tvrtki čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu, dok je samo 6 posto njih na prvoj poziciji.

Gordana Deranja je ujedno kao i predstavnica Global Compact mreže Hrvatska istaknula i financijsku dobrobit većeg sudjelovanja žena u upravljačkim tijelima.

“Prema procjenama Europske unije BDP se može povećati za 12 posto tako da se žene uključi u vodeće pozicije”, zaključila je predsjednica HUP-a.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.